В Молдове

Ananie Peșteanu: Temperaturile minime anunțate, nu vor afecta culturile sâmburoase

Meteorologii au anunțat că un ciclon siberian își ține direcția spre țara noastră și începînd cu 13 februarie, timpul se va răci brusc, iar temperaturile minime ar putea coborî pînă la -17- 23° Celsius. Am discutat cu Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, departamentul Horticultură, Universitatea Agrară din Moldova, pentru a afla dacă se cer anumite măsuri pentru a preveni înghețurile la culturile pomicole.

”Masele reci anunțate în respectivele zile, nu cred că vor afecta profund culturile pomicole, din motiv că acestea se află deocamdată în repaus. Mai dureros posibil să fie pentru cais și piersic, pentru că acești pomi fructiferi deja au ieșit din repausul biologic. Totodată pentru soiurile mai sensibile cum sunt cireșile Cordia, există un risc sporit de îngheț, la fel cum au suferit puternic și anul trecut. Consider că mai periculos acest ciclon ar putea fi  pentru grâu, dacă stratul de zăpadă este subțire sau se va topi zilele acestea până apropierea ciclonului. La speciile sâmburoase, nu este cazul să ne panicăm, nu am avut noi un decalaj mare de temperaturi. Dacă era să fie o săptămînă întreagă cu temperaturi pozitive și apoi brusc venea ciclonul, atunci era altă situație.”

De asemenea, am solicitat opinia expertului dacă există riscuri de îngheț pentru culturile nucifere.

”Am discutat săptămîna aceasta cu anumite persoane care au aluni în preajma casei și mi-au spus că este întârziere de dezvoltare, pe timpul acesta, anul trecut alunul era deja înflorit, în schimb anul acesta se dezvoltă mai lent. Dacă la nord va fi minus 16 -17 grade, nu e nimic grav. La sud zilele acestea au fost numai – 4 grade. Dacă erau deja în perioada de vegetație, atunci era o problemă gravă.”

Expertul este de părere că toate consecințele ciclonului siberian vor putea fi stabilite ulterior.

” Desigur va fi necesară o monitorizare, la distanță de 5 -6 zile după ciclonul respectiv. Dacă va fi dur, mugurii pomilor vor pieri circa 15-20 %, dar acest lucru este firesc. Chiar și în anii normali, la cais și la piersic, mugurii pot îngheța în jur de 30-40 %, dar oricum ulterior roada să fie bună. ”

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!