Producătorii de fructe bacifere din Republica Moldova au primit un imbold puternic în acest sezon, când din cauza războiului care continuă în Ucraina, exportatorii au căutat soluții pentru a-și comercializa fructele nu numai pe piața de desfacere din Federația Rusă, care a fost o destinație stabilită ani de zile, dar și în alte țări. Potrivit președintei Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, anul acesta, direcția fructelor bacifere crescute în Republica Moldova, a fost orientată spre țările UE, dar totuși o anumite cantitate, a ajuns și-n Rusia.
Unii producători pentru a evita alterarea fructelor bacifere, au optat pentru procesarea acestora și exportarea lor ulterioară sau comercializarea directă procesatorilor atât din țară, cât și din străinătate.
”Ne-am așteptat la greutăți mai mari, dar slava Domnului sectorul baciferelor nu a fost lovit atât de grav de secetă și de contextul regional, cauzat de războiul din Ucraina. Căpșunele noastre au ajuns în Federația Rusă, mai anevoios, dar oricum producătorii noștri care au contracte de ani de zile, au exportat în condiții mai dificile fructele în Rusia. Prețul dolarului menținut artificial, a dat posibilitatea unui câștig la convertirea rublei rușești, astfel au fost compensate cheltuielile de logistică, suportate de exportatorii noștri. S-a reușit exportul în pofida tututor problemelor pentru că ne-am implicat activ și cu efortul autorităților, datorită certificatului verde, eliberat de ANSA, fructele nu s-au stricat pe traseul mai lung decât de obicei, spre destinația finală în acest sezon. Pe de altă parte, unii producători s-au orientat către alte piețe decât cea din Rusia, în special fructele care au fost destinate pentru procesare. Există un avantaj când fructele sunt congelate și ambalate, se prelungește termenul lor de vânzare până la 2 ani, întrucât fructele bacifere în stare proaspătă au un termen de valabilitate foarte scurt. Astfel, procesatorii din Serbia și Polonia au început a căuta fructe la prețuri mai joase, așa că au cumpărat de la noi, în special zmeură, pentru procesare. Egiptul este un mare concurent în ceea ce privește căpșuna, căci această țară crește volume impresionante de căpșuni, chiar nu ne putem orienta spre această piață, care în ultima perioadă este intens promovată, poate pentru alte fructe din Moldova da, însă pentru bacifere, nicio șansă. Dar ne gândim să ajungem pe piețele din țările arabe, pe viitor și încercăm să utilizăm transportul aerian, avem nevoie de a studia piața mai amănunțit și să identificăm soiurile care vor fi solicitate în acest spațiu de consumatori relativ nou pentru noi ” a explicat Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”.
Partea bună este că producătorii noștri de bacifere au înțeles că, pentru a obține fructe autohtone înalt apreciate și posibilitatea de a le exporta, este nevoie de a planta soiuri rezistente și care oferă consumatorilor fructe proaspete o perioadă mai îndelungată.
”A crescut ponderea căpșunului și zmeurului remontant, soiuri care pot fi cultivate în condițiile Republicii Moldova. Aceste plantații au început a intra în rod și vedem roadele care fructifică destul de bogat. Acum aceste soiuri noi completează perioada de toamnă cu zmeură, mai ales că deseori avem toamne lungi, cu temperaturi bune pentru coacerea fructelor până în noiembrie. Ploile din luna august ne-au salvat, soiurile remontante de zmeur și-au revenit foarte bine, au dat roadă din belșug, culegerea este în toi, peste tot în comerț sunt fructe autohtone. Avem un exemplu de urmat, producătorul Oleg Mereacre din Ialoveni a plantat și un soi de căpșun remontant, astfel acum are fructe proaspete în magazinele mari. Mulți producători se gândesc să construiască hale de congelare pe modelul Serbiei, ca să beneficieze de avantajul mărfii congelate, așa cum am menționat anterior. Unii chiar vor să își deschidă propriul brand în acest sector, să congeleze și să ambaleze produsul propriu pentru care să obțină ulterior un preț mai mare.De asemenea, pot să vă spun că tot mai mulți producători optează pentru terenuri protejate, fie tuneluri, fie sere, fie glass-house-uri, pentru a face față condițiilor meteo tot mai neprielnice din ultimii ani și a evita unele riscuri pentru plantațiile de fructe” a menționat Aneta Ganenco.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!