В Молдове

Au început lucrările de primăvară: Agricultorii au ieșit la muncă în câmp

Vremea frumoasă i-a scos pe agricultori în câmp. Loviți de scumpirea motorinei și a îngrășămintelor, unii fermieri se mai plâng de lipsa muncitorilor.Precipitațiile generoase din ultimele luni, le dau însă mari speranțe la o recoltă bogată.

În gospodăria țărănească din satul Colibași, raionul Cahul, lucrările de primăvară sunt în toi. Munca în câmp începe dimineața devreme și se termină noaptea târziu. În afară de îngrășăminte, se mai fac lucrări de semănat. Agricultorul a început cu mazărea. Urmează porumbul și floarea - soarelui.

 "Am semănat orzul de primăvară, am semănat mazărea. Mai devreme s-au început lucrările, pentru că s-a încălzit mai devreme.Cu toate că este o perioadă grea după seceta care a fost, dar ne descurcăm. Trebuie, pentru că avem credite. Ceea ce este îmbucurător că avem umiditate bună în sol, dar pe parcurs totul depinde de Dumnezeu" a spus Petru Zberea, agricultor din satul Colibași, raionul Cahul.

Pentru o recoltă bogată, mai este nevoie de forță de muncă. Întrucât lucrători nu sunt, în câmp ies toți din gospodărie, de la mic, la mare.

"Nu se ajung cadre de muncă. Mă descurc de unul singur. Și cu aratul,  și cu semănatul" a zis Petru Zberea, agricultor din satul Colibași, raionul Cahul. 

Cristian Zberea, fiul lui Petru Zberea din satul Colibași, deseori vine în câmp alături de tatăl său.

"Pentru că tata nu are muncitori, eu îl ajut cu tractoria. Conduc tractorul la arat, semănat, la cultivat" a mărturisit Cristian Zberea.

Ludmila Cojocari, administratoarea gospodăriei țărănești din Colibași, raionul Cahul susține că este mereu pregătită să stea pe câmp până seara târziu.

"Dacă trebuie la semănătoare să avem grijă, suntem ca mecanizator, motorina, mâncarea și toate lucrurile care sunt aduse pe deal, sunt aduse de mine cu mașina. Fac acest sacrificiu pentru că nu vreau să plec peste hotare. Este unicul motiv care mă face să fac acolo unde nu îmi este locul. Dacă vreți să mă credeți, am în mașină haine de schimb, cearșaful, apa, mă spăl și plec unde am de dus" a declarat Ludmila Cojocari.

Nu doar lipsa muncitorilor este o problemă în prezent pentru agricultori.

 "În primul și în primul rând, eu văd o problemă la creditele pe care le luăm. Este un procent foarte mare, între 15 - 20%. Al doilea lucru este că nu destul că nu avem unde depozita roada, dar mai apar probleme când trebuie să o vindem" a povestit Petru Zberea, agricultor din satul Colibași, raionul Cahul.

Agricultorul din satul Colibași prelucrează peste 200 de hectare de pământ. 

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: stiri.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!