Fermierii moldoveni se plâng pe impactul negativ asupra prețurilor la cerea urmare a exporturilor de cereale ucrainene. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea declara anterior că prețul la grâu de exemplu s-a redus cu un leu, la un preț mediul de 3,15 lei per kilogram.
„În Republica Moldova nu prea se importă producție din Ucraina. Majoritatea producției din Ucraina este exportată prin Republica Moldova în Uniunea Europeană. Singura problemă, astăzi, sunt prețurile, foarte și foarte mici, dar aceasta ține nemijlocit de prețul stabilit la bursele regionale și suprasaturare a pieței, de unde Republica Moldova și țările din Uniunea Europeană, importau cereale”, a explicat Vasile Șarban, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii într-o intervenție pentru radiomoldova.
Ieri Asociația Forța Fermierilor și-a reiterat solidaritatea cu agricultorii din Polonia, România și Bulgaria, care protestează împotriva dezechilibrării substanțiale a piețelor agricole regionale și invaziei de dumping a materiei prime agricole din Ucraina. Foarte mulți fermieri din Moldova sunt solidari cu Ucraina și acordă un ajutor semnificativ pentru refugiații din țara vecină. Însă, prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase a adus în pragul falimentului mii de fermierii mici și mijlocii, care au fost afectați anterior și de multiple crize de ordine climaterică, economică și geopolitică, neavănd nici un suport din partea statului.
„Observăm cum în ultimele luni autoritățile din țările Europei de Est încearcă sincronizat să găsească soluții pentru sprijinul suplimentar financiar a agricultorilor autohtoni și protejarea piețelor interne agricole cu metode tarifare și netarifare. Am văzut și deciziile unor state UE privind interzicerea temporară a importului produselor agricole din Ucraina, ceea ce sporește riscul creșterii afluxurilor de import în alte țări, inclusiv în Moldova. În același timp,poziția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova pe acest subiect de importanță majoră pentru sectorul agrar național rămâne una foarte pasivă. Niciodată nu am auzit poziția tranșantă a ministrului pe problema respectivă cu propuneri concrete privind rezolvarea acestei”, se arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor..
Atenționăm că revolta economică a fermierilor a ajuns la nivelul maximal. În acest context, cerem ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare să conecteze urgent la negocierile autorităților abilitate din țările Europei de Est pe subiectul crizei prețurilor la producția agricolă și să depună toate eforturile necesare în vederea obținerii compensațiilor agricultorilor din Moldova sau limitărilor temporare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor în țara noastră în sezonul agricol nou.
Catastrofa financiară a agriculturii naționale nu va ajuta cu nimic Ucrainei și va slăbi esențial aspirațiile europene ale Republicii Moldova.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!