Партнерские материалы

BASF oferă soluții moderne pentru protecția culturilor agricole

Автор: Ilinca Fiodorov
BASF oferă soluții moderne pentru protecția culturilor agricole  - agroexpert.md

Peste 250 de fermieri din Republica Moldova au avut oportunitate de a explora soluții inovative care promit să transforme modul în care sunt gestionate culturile, să îmbunătățească randamentele și să soluționeze provocările întâlnite în gospodării. Toate detaliile le-au fost comunicate în cadrul seminarul cu genericul „Inovații Pentru Fermier” organizat de BASF. 

Evenimentul a fost deschis de către Ivan Scutaru, Manager Vânzări în Republica Moldova, care a vorbit despre importanța învățării din experiențele acumulate de-a lungul anilor și despre sprijinul continuu pe care BASF îl oferă. El a subliniat faptul că, în fața provocărilor climatice tot mai mari, compania aduce soluții care nu doar că rezolvă problemele de zi cu zi, dar oferă și suport pe termen lung pentru a menține profitabilitatea fermei.  

„Acest eveniment este foarte important pentru noi, pentru că suntem o companie inovatoare, mereu în căutare de soluții care ajută fermierii să înfrunte provocările climatice. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, am schimbat chiar a doua generație de fermieri care au încredere în produsele noastre”, a declarat Ivan Scutaru, Manager Vânzări Republica Moldova. 

Dl Scutaru a menționat și despre rolul Agrocentrului BASF, unde fermierii pot vedea eficiența produselor BASF în condițiile Republicii Moldova. 

Suntem singura companie din Republica Moldova care deține un Agrocentru pentru testarea și demonstrarea produselor în condiții reale, cu toate aspectele meteorologice cu care se confruntă fermierii, iar prin intermediul acestui centru venim cu soluții și recomandări concrete despre cum ar trebui utilizate produsele noastre în diverse situații. Am analizat rezultatele obținute în anii precedenți și venim cu recomandări pentru 2025. În primul rând, trebuie să fim optimiști. În al doilea rând, agricultura performantă se bazează pe cunoștințe științifice. Ne bucurăm că mulți fermieri, majoritatea chiar, apelează la știință și nu acționează la întâmplare. Agricultura este o meserie care necesită dedicare. Te duci în câmp, pui mâna pe inimă, te gândești la ce trebuie să faci și cum să obții cele mai bune rezultate. Acesta este cel mai important aspect: să cunoști și să iubești ceea ce faci. Agricultura este o muncă care se face cu inima și cu sufletul”, a punctat Ivan Scutaru. 

Noutăți în portofoliul de hibrizi de floarea-soarelui și rapiță a companiei BASF: Performanță și rezistență la boli 

Marius Stanciu, Seeds Manager România și Republica Moldova, a continuat discuția, accentuând importanța alegerii hibrizilor potriviți pentru fiecare fermă. El a explicat cum hibrizii BASF sunt adaptați diverselor condiții de mediu și au un pachet complex de toleranțe la boli, ceea ce le conferă stabilitate în producție, chiar și în condiți pedo-climaterice dificile. 

„Doar știind ce boli pot apărea în solurile lor, fermierii pot alege hibrizi care sunt potriviți. De exemplu, avem hibrizi cu toleranță ridicată la mană, cum este hibridul de floarea-soarelui  InSun 200 HO CLP. De asemenea, am introdus hibridul de floarea-soarelui semitimpuriu Averon SU, tolerant la Tribenuron Metil, cu un bun pachet de toleranțe la boli și este foarte productiv, beneficiind de o genetică îmbunătățită. Prin urmare, fermierii pot beneficia de hibrizii performanți de floarea-soarelui adaptați condițiilor tehnologice și climatice din Republica Moldova.  

Gama de semințe de rapiță din portofoliul BASF cuprinde hibrizi convenționali și Clearfield®, adaptați acestor sisteme de cultivare.  

Hibrizii de rapiță BASF prezintă o toleranță foarte bună la unele dintre cele mai păgubitoare boli care pot ataca rapița, adică putregaiul negru (Phoma lingam) și verticilioza (Verticillium longisporum). 

Totodată, rezistența genetică la scuturare, introdusă de BASF la hibrizii de rapiță, permite flexibilitatea privind momentul recoltarării, cultura de rapiță fiind protejată față de vânturi puternice de vară.  Semințele de rapiță BASF, fie convenționale, fie Clearfield®, au o excelentă toleranță la iernat, secetă sau arșiță. 

Am adus și un hibrid nou pe piața europeană: InVigor® 1310. Acest hibrid are un profil excelent și un potențial de producție foarte ridicat”, a subliniat Marius Stanciu, Seeds Manager România și Republica Moldova. 

Priaxor Trio – Soluția completă cu 3 substanțe active 

La rândul său, Ciprian Ionescu, Reprezentant Tehnic, Regiunea Est România, a vorbit despre noul fungicid Priaxor® Trio. Acesta asigură o protecție a culturilor pentru o perioadă mai lungă, reducând necesitatea aplicărilor repetate și crescând astfel eficiența investițiilor. 

„Compania BASF, așa cum obișnuiește să facă, vine din nou cu inovații în agricultură. A lansat un nou produs: Priaxor® Trio, un produs complet și de ultimă generație, care se remarcă ca fiind cel mai eficient în controlul făinării, septoriozei și al ruginilor. Prin urmare, Priaxor® Trio este soluția completă cu trei substanțe active: Xemium®, Piraclostrobin și Revysol®, care oferă fermierilor un control eficient și de lungă durată, având un raport preț-calitate de excepție. Deși avem în portofoliu și alte produse, acest produs nou lansat se remarcă prin acțiunea sa preventivă și curativă excepțională pe termen lung”. 

Priaxor® Trio aplicat la culturile de cereale, floarea-soarelui, porumb și soia, asigură rezultate excepționale chiar și în condiții de presiune sporită a agenților patogeni. Pentru cerealele păioase, doza recomandată este 0,3 - 0,5 l/ha, asigură protecția și o eficacitate îndelungată după aplicare. 

Soluții pentru viticultură 

În domeniul culturilor speciale, Georgiana Manolache, Manager Culturi Speciale România și Republica Moldova, a vorbit despre importanța fungicidului destinat combaterii manei la vița de vie, care se integrează cu ușurință în programele de protecție a viței de vie. 

  • Protecție excelentă a frunzelor și ciorchinilor în combaterea manei 
  • Sinergie a două moduri unice și complementare de acțiune 
  • Respectarea celor mai stricte cerințe ale pieței (nivel redus de reziduuri) 
  • Protecție de încredere și în condiții climatice dificile. 

Prevint™ Duogard este un fungicid ce conține două substanțe active ametoctradin (Initium) și fosfonați de potasiu, substanțe cu moduri diferite de acțiune, care asigură nu doar combaterea manei la vița de vie, dar și stimulează mecanismele naturale de autoapărare ale plantei. 

Substanța activă Initium este un inhibitor puternic al respirației mitocondriale, stopează puternic creșterea tubului germinativ al patogenului, eliberarea și germinarea zoosporilor. 

Substanța activă fosfonați de potasiu acționează sistemic (mobilitate apicală cât și bazipetală) și are un dublu mod de acțiune, care prevede atât o acțiune directă asupra agenților patogeni cât și stimularea sistemului de autoapărare al plantei.  

Aplicând fungicidul – de la fenofaza apariția inflorescențelor (BBCH 53) până la compactarea ciorchinelui (BBCH 79), fermierii vor avea rezultatele scontate.  

Doza de aplicare este între 3,5 - 3,7 l/ha. Se recomandă maxim 2 tratamente pe sezon. 

Pictor® Revy face diferența la recoltă 

Liviu Chira, Manager Culturi Oleaginoase România și Republica Moldova, a adus în prim-plan un nou fungicid pentru floarea-soarelui și rapiță, Pictor® Revy care oferă o protecție excelentă împotriva putregaiurilor și alternariozei, în special în perioada de înflorire.  

„Acest produs reprezintă următoarea generație a fungicidului Pictor®, cu caracteristici îmbunătățite. Este vorba despre două substanțe active cunoscute, cu rezultate foarte bune în combaterea bolilor: boscalid, specifică pentru eliminarea putregaiurilor, și Revysol® - cel mai nou triazol care inhibă biosinteza sterolului al patogenului, creat pentru protejarea culturilor oleaginoase. 

Ce trebuie să știe fermierii înainte de utilizare: 

  1. Urmăriți condițiile climatice și presiunea de infecție. 
  1. Alegeți momentul optim pentru aplicare. Produsul funcționează cel mai bine în regim preventiv, deoarece patogenii precum putregaiul alb sunt foarte greu de combătut după infestarea plantei. 
  1. Ajustați volumul de soluție în funcție de echipamentul folosit și de mărimea culturii, pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Prin urmare, Pictor® Revy oferă o soluție eficientă pentru combaterea bolilor în culturile oleaginoase, dar rezultatul final depinde de o aplicare corectă la momentul potrivit”. 

Protecția culturilor de sâmburoase cu produsele BASF  

Continuând subiectul protecției culturilor multianuale, Ștefan Marandici, Manager culturi multianuale Republica Moldova a prezentat schemele de protecție ale culturilor sâmburoase. 

De asemenea a fost accentuat importanța aplicării fungicidului Signum® în schemele de protecție a principalelor culturi; cireș, prun, cais și piersic. Acest produs are o acțiune puternică asupra unui spectru larg de boli micotice specifice sîmburoaselor (monilia spp., clasterosporioza, cocomicoza și alte pătări) 

Un alt fungicid cheie cu acțiune de contact este Delan®  WG, care de asemenea are înregistrare la un spectru larg de culturi. Acesta conține substanța activă ditianon, fiind unicul preparat care costrolează eficient bolile micotice; clasterospotioza, polistigma, rapănul sîmburoaselor, bășicarea. 

Delan® Pro - Unic la fel ca opera ta de artă  

Ivan Scutaru, Manager Vânzări în Republica Moldova, a adus în prim plan un alt fungicid efficient în combaterea manei viței de vie.  

Fungicidul Delan® Pro asigură o protecție eficientă la următoarele boli micotice: mana viței de vie (Plasmopara viticola), înroșirea frunzelor la vița de vie (Pseudopeziza tracheiphila) și pătarea neagră (Phomopsis viticola). Acest produs reprezintă combinația a două substanțe active; ditianon, acțiune de contact foarte lipofil (stratul ceros) - mobilitate scăzută - rezistență la spălare și o altă substanță activă - fosfonați de potasiu acționează sistemic (mobilitate apicală cât și bazipetală) și are un dublu mod de acțiune, care prevede atât o acțiune directă asupra agenților patogeni cât și stimularea sistemului de autoapărare al plantei. 

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea experiențelor și rezultatelor Agrocentru BASF în Republica Moldova de către Dl Ivan Scutaru, urmată de o sesiune interactivă de discuții. 

Evenimentul BASF a fost o oportunitate valoroasă pentru fermieri de a face cunoștință despre cele mai noi tehnologii și soluții adaptate nevoilor lor. Implementarea corectă a inovațiilor asigură creșterea productivității culturilor și la reducerea riscurilor, asigurându-le fermierilor un viitor mai stabil și mai profitabili.  

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!