Agricultura văzută de la o parte se prezintă ca o activitate interesantă, frumoasă și armonios aranjată pe meleagurile țării, doar că toate acestea le vezi până ajungi să-i cunoști mai deaparoape frumusețea și să descoperi că agricultura este o activitate scumpă, sau chiar foarte scumpă în ultima perioadă. Agricultorii noștri investesc entuziasm, viață și sume mari de bani în lupta cu tăișul ascuțit al prețurilor la combustibil, tehnică și îngrășeminte. Da, prețurile îngrășămintelor nu depinde de fermier, dar decizia de cât și cum aplică depind direct de fermier. Adesea banii sunt îngropați la propriu în pământ, fară a se ține cont de careva aspecte agrochimice ale terenului ajungându-se la un final de poveste tristă. Fermierii din linia întîi sunt cam permanent pregătiți de schimbări, și își găsesc combinația potrivită pentru fiecare parcelă din fermă. Ei nu neglijează capitolul de investiții în studii agrochimice, și evită să lucreze după strategii gândite din mers sau pe genunchi.
Este nevoie de această investiție deoarece provocările sunt din ce în ce mai diverse și mai multe, iar fermierii trebuie să fie pregătiți și să răspundă prompt, să completeze din timp harta gospodăriei cu acest element de analiză a solului. Documentarea adecvată este puntea spre viitor și o vor trece doar cei pregătiți. Pentru a avansa aspectele ce țin de nutriția și sănătatea plantelor, reducerea riscurilor de producere și creșterea rentabilității culturiloe, știința este un element indispensabil.
Agricultura anului 2022 este o agricultură în timp de razboi, cu blocari și restricționări la import și export de produse agroalimentare și inputuri pentru sector, astfel că trebuie să reinventăm anumite abordări de execuție, să manifestăm interes deschis pentru studiu, documentări și schimb de experiență cu cei mai buni.
Ideea practicilor agricole potrivite pentru fiecare nou sezon, poate îmbunătăți aspecte cantitative și calitative în gospodării, pentru că nici un an nu se mai repetă, și fiecare sezon este și asemănător dar și diferit de cel trecut. Toți vorbesc de soluții durabile și sustenabile în agricultură, iar primul pas este de a măsura care sunt rezervele solului. Cunoașterea concentrațiilor disponibile de nutrienți și factorilor care restricționează creșterea plantelor este punctul de pornire pentru o decizie de fertilizare la aplicarea dozelor de îngrășăminte. Aplicările estimative repetate provoacă decalaje sau blocaje în nutriția plantelor, producând pagube esențiale prin reduceri de recoltă și pierderea banilor din venituri ratate.
Analiza solului este pentru fermier, în esență, o centură de siguranță, care îi va proteja afacerea prin decizii sigure de la impactul cu prețurile mari a fertilizanților pe care va fi nevoit să-l plătească. Cum funcționează? Se prelevă mostre, se analizează în laborator, se obțin rezultate și apoi se iau decizii de aplicare direcționat și conștient a elemetelor necesare cu adevărat. Avantajul major este că, odată facută, cartarea agrochimică vine în întîmpinarea fermierului atunci când acesta decide investiția companiei pentru cantitatea și tipul de fertilizanți necesari. Totodată cunoscând aspecte și detalii din teren, analiza solului îi va ajuta sigur pe fermieri să își îmbunătățească performanțele în unele zone mai slab productive.
Inevitabil, în viitorul apropiat, toate programele de subvenționare și susținere a activităților agricole vor fi direcționate catre fermierii care respectă și aplică principii de agricultură sustenabilă prin respectarea obligatorie a asolamentelor, monitorizează starea de fertilitate a solului, conținutul de materie organică și previn poluarea cu exces de fertilizanți.
Laboratorul Biolab Test conectează armonios natura, agricultura și oamenii într-o generație de fermieri ce privesc cu încredere spre un viitor sustenabil unde solurile produc alimente mai bogate și mai sănătoase. Vă invităm la acest parteneriat de tranziție către agricultura durabilă - să analizăm, învățăm și adaptăm împreună tehnologia într-un mod continuu si eficient pentru toți. Moldova este binecuvântată cu pământ roditor, iar fermierii sunt primii care trebuie să-l protejeze!
Prinde un loc în campania de analize a solului, după recoltarea rapiței, orzului sau grâului,
apelând la 022600700 sau 067777997.
Pentru mai multe detalii accesați www.biolab.md
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!