Rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului III inflația anuală a constituit 6,7 la sută. Creșterea fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate. Datele au fost publicate de Banca Națională a Moldovei.
În context, BNM a revizuit și prognoza ratei inflației pentru perioada următoare. Potrivit Băncii Naționale, rata anuală a inflației va crește rapid până în trimestrul trei al anului 2022, iar ulterior se va diminua accelerat până la sfârșitul anului viitor. Totuși, la normal, rata inflației ar putea reveni doar în iunie 2023.
Valoarea maximă a ratei inflației se prognozează pentru trimestrul III 2022, 15,1 la sută, iar valoarea minimă, de 4,1 la sută, în trimestrul III 2023. În 2021, inflația medie anuală ar putea fi de 4,5 la sută, iar în anul viitor de 14 la sută.
Autoritățile spun că scenariul de prognoză a inflației a fost elaborat în condiții de incertitudine sporită, cauzată în special și de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici și agenții economici. În acest context, mărimea șocului aferent prețurilor reglementate depinde și de măsurile compensatorii ale Guvernului.
Riscurile și incertitudinile vor persista și în perioada următoare. Acestea sunt legate de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare, diminuarea activității de producere, iar la nivel local de o serie de factori, cum ar fi condițiile climaterice, evoluția situației pandemice și magnitudinea ajustării tarifelor finale.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!