Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a promis că nu se va răzgândi cu privire la decizia de a interzice temporar importul cerealelor din Ucraina în țară noastră și se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni. Ba mai mult, aceasta va fi adoptată fie la Comisia Situația Excepționale, fie la Guvern, astfel încât să intre mai repede în vigoare. Cât despre reacția Ucrainei, a comentat-o ca fiind una bolnăvicioasă, pe fundalul situației pe care o au în contextul războiului, a declarat Bolea în cadrul emisiunii „Putere a patra” de la N4.
Ministrul a menționat că în urma interdicțiilor se vor vedea deja consecințele pentru ați agricultori din Republica Moldova.
„Este vorba de cei care exporta legume, fructe și anul trecut, de exemplu, a fost exportat pepene roșu, foarte multă ceapă în Ucraina. Interdicția aplicată de Kiev va lovi în alți agricultori și asta o să ne demonstreze ce înseamnă orice interdicție”, a punctat Bolea.
Bolea a spus că interdicția temporară la cerealele ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova vine strict din interesele fermierilor, care au ajuns în pragul falimentului. Aceștia nu-și mai pot acoperi costurile de producție și achita dobânzile la credite. „Problema este costul mare de producție și prețul mic de vânzare”.
„Suntem țară exportatoare net de cereale, iar ponderea importurilor față de exporturi este nesemnificativă dar asta nu însemnă că lucrurile sunt roz pentru agricultori. Noi suntem partea a bazinului Mării Negre. Iar după începerea războiului s-au debusolat toate exporturile de cereale, inclusiv cele din UE. Până la începerea conflictului aproape 30% din exporturile de cereale din Republica Moldova ajungeau în România. Cu Turcia, de exemplu, aveam o cifră de afaceri de 860 milioane de dolari. Or, noi înțelegem că Turcia este implicată la nivel macro în coridoarele solidarității, ei percep și o taxă de 25% pentru aceste servicii. Vorbim de milioane de tone de cereale care rămân la ei și îndestulează piața, respectiv nu au nevoie să cumpere din Republica Moldova. Or, cereale ucrainene au ajuns în UE în locul cerealelor din Republica Moldova și evident acestea a dus la prăbușirea prețurilor”, a spus Bolea.
Pe da altă parte, ministrul a afirmat că, agricultorii ucraineni au fost cei care au salvat UE de majorarea prețurilor. „Este vorba de 500 de milioane de locuitori. Au avut de câștigat procesatorii, toți producătorii și crescători de animale. Dacă nu erau producătorii ucraineni, prețurile la alimente ar fi fost de trei-patru ori mai mari față de cât sunt în prezent”.
Decizia axată pe interesele agricultorilor.
„În martie 2022 o tonă de floarea soarelui costa 800 de euro. Pentru o tonă de ulei - materia primă 2500 de euro cu tot cheltuielii ajungea la 3500 de euro. Trebuie să înțelegem cum trebuia să se răsfrângă asupra cetățenilor moldoveni aceste prețuri. Vorbim de consecințe pozitive pentru cetățenei și negative pentru fermieri care sunt într-o stare economică precară care nu-și pot rambursa creditele. N Oi ca și stat trebuia să gândească un măcănim. UE trebuia să ia contorul asupra acestor importuri”, a mai spus Bolea.
Pentru a ajuta fermierii, Ministerul Agriculturi împreună cu Guvernul a soluționat problema motorinei. „TVA 20% ți-l ei în cont, acciza o rambursăm integral 3 lei de la prețul de achiziție. Dacă la pompă e 20 de lei pentru fermieri este de 11-22 de lei. Costul de însămânțare a unui hectar de grâu a crescut de la 3500 la 15000 – 18 000 de lei pentru anul curent. Situația actuală îi face pe agricultori să nu poată vinde și să dea faliment. Lucruri pe care nu le putem accepta”.
Ministerul Agriculturii de la Chișinău va aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina.
Este vorba de restricția temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.
Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!