Цены и Тренды

Bursa cerealelor: Cresc prețurile la grâu

Автор: AgroExpert
Bursa cerealelor: Cresc prețurile la grâu

Pierderea potențialului de producție din noul sezon în Rusia a făcut ca piețele internaționale să fie preocupate de stocurile şi oferta disponibilă de grâu, iar bursele au reacţionat prompt la noile ştiri. La Bursa din Paris (MATIF), luni (27 mai 2024), grâul cu livrare în septembrie a atins pragul de 269 euro/tonă, un nou maxim din martie 2023. După acest maxim, marţi piaţa a revenit în scădere, iar preţul grâului de panificaţie a ajuns la 264,75 euro/tonă pentru livrările din septembrie şi la 269,50 euro/tonă în decembrie.

Cât de repede se pot schimba lucrurile?

Chiar dacă piețele de cereale sunt sezoniere, iar marii jucătorii sunt familiarizați cu creşterile şi scăderile care însoțesc dinamica pieţei şi variabilitatea preţurilor, ascensiunea Rusiei în topul marilor exportatori mondiali de grâu a adăugat o oarecare complexitate mediului de piață. Situația a fost exacerbată de excluderea traderilor multinaționali de pe piața rusă, ceea ce a redus transparența asupra dinamicii pieței interne.

Toate aceste au sporit incertitudinea generală, ajutând la creșterea piețelor globale, deoarece comercianții acoperă pozițiile scurte și elimină astfel riscurile, scrie Revista Ferma.

Stocurile de grâu ale marilor exportatori devin din ce în ce mai reduse, iar încrederea pieţei poate fi câştigată doar printr-un nivel rezonabil de stocuri de la un sezon la altul. Întrebarea la care trebuie să răspundă comercianți este: există suficientă ofertă/stocuri pentru a acoperi cererea? Iar reacţia pieţei începe de obicei prin a adăuga prime de risc la prețuri.

De la atingerea nivelului minim al preţului la începutul lunii martie, piețele de grâu au adăugat aproximativ 50 USD/tonă la cotaţiile FOB. Acest lucru a surprins unii consumatorii globali și ar putea conduce în cele din urmă la o cerere mai redusă.

Diferența semnificativă care se dezvoltă între prețul grâului de panificaţie și prețurile globale pentru cereale furajere face ca şi porumbul (care de obicei este mult mai ieftin decât grâul) să crească.

Compania rusă de consultanță IKAR și-a revizuit din nou în scădere prognoza pentru viitoarea recoltă de grâu. Daunele cauzate culturilor agricole de înghețurile târzii combinate cu seceta din sudul Rusiei de la sfârșitul lunii aprilie devin tot mai evidente. Ca urmare, aproximativ 1,5 până la 2 milioane de hectare au fost afectate de înghețurile târzii, iar prognoza pentru recolta de grâu din Rusia este acum de numai 81,5 milioane de tone.

De asemenea, IKAR își reduce drastic şi previziunile privind volumul exporturilor de grâu rusesc pentru noul an de comercializare 2024/2025. Cel mai probabil, Rusia va avea disponibil pentru export doar 44 de milioane de tone de grâu. Aceasta ar fi cu aproape 10 milioane de tone mai puțin decât în actualul sezon (2023/2024), care se încheie la sfârșitul lunii iunie. În raportul din luna mai, Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) estima exporturile rusești de grâu pentru sezonul 2024/2025 la 53,5 milioane de tone, iar Consiliul Internațional pentru Cereale se așteaptă ca producția de grâu a Rusiei să scadă cu aproximativ 6% în acest an.

Scade suprafaţa semănată cu grâu de primăvară. Compania rusă de consultanță Sovecon estimează suprafața însămânțată în Rusia cu grâu de primăvară la 4 milioane de hectare, cea mai mică din 2018.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!