В Молдове

Calitatea aerului în R. Moldova: Care regiuni sunt cele mai poluate

Автор: AgroExpert
Calitatea aerului în R. Moldova - agroexpert.md

În ultimele 24 de ore influența unui front atmosferic cald și izolat precipitațiile slabe nu au contribuit la acumularea intensivă a poluanților în aer. Totuși, Agenția de Mediu anunță că depășiri ale normelor sanitare s-au atestat îndeosebi în apropierea zonelor industriale și în locurile cu trafic aglomerat.

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară:

  • în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1ori;
  • în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2-1,6 ori.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:

  • în mun. Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,1 ori, monoxid de azot – de 1,2 ori, aldehidă formică – de 2,3 ori;
  • în mun. Bălți pentru suspensii solide – de 1,3 ori, dioxid de azot – de 1,4 ori.

La data de 23 ianuarie valorile înregistrate ale poluanților (particule în suspensii (PM10), (PM2,5), dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot) monitorizați la stația automată (de tip trafic) mun. Chișinău și stația automată (de tip fond rural cu elemente industriale) s. Mateuţi, r-nul Rezina s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensii (PM10) în mun. Chișinău.

În ultimele 24 de ore (până la ora 12:00) în data de 24 ianuarie s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită (pe 24 ore) la stațiile automate: în mun. Chișinău pentru particulele în suspensie (PM10) de 1,3 ori; în s. Mateuți pentru particulele în suspensie (PM2,5) de 1,1 ori.

Valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data de 23 ianuarie se situează în intervalul 0,08-0,19 μSv/h și dimineața de 24 ianuarie – 0,08-0,16 μSv/h. Valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare – 0,25 mSv/h).

În intervalul 24.01.25 – 25.01.2025  factorii meteorologici nu vor contribui la acumularea intensivă a poluanților în aer, cauza principală fiind influența frontului atmosferic, advecția aerului cald și precipitațiile prognozate.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!