Aplicarea îngrășămintelor este cel mai important mijloc de restituire a elementelor nutritive asimilate din sol prin plante, un mijloc de echilibrare a conținutului solului în aceste elemente în raport cu necesitățile plantelor în perioada vegetației. Utilizarea îngrășămintelor în funcție de însușirile solului, necesarul de substanțe nutritive al plantelor și însușirile lor fizico-chimice la sporirea cantitativă și calitativă a producției.
Îngrășămintele organice și minerale au o influență pozitivă asupra fertilității generale a solului și însușirilor lui fizice. Eficiența lor depinde în mare măsură de tipul solului, de capacitatea de valorificare a lor din partea soiurilor și hibrizilor plantelor cultivate, de cantitatea de precipitații și regimul apei din sol, precum și alți factori secundari.
Refacerea fertilității solului, prin aplicarea îngrășămintelor, este variată. Aplicarea îngrășămintelor la culturile tehnice este mai eficientă decât la cereale. Important este de a fertiliza solul pentru toate culturile după cerințele specifice. Informațiile se conțin în ghidul practic pentru producătorii agricoli: „Manualul fermierului pentru culturile de câmp”, de Andrei Gumovschi.
Solurile Moldovei sunt relativ bogate în elemente nutritive, însă pentru obținerea unor recolte scontate este necesar a spori fertilitatea solului prin aplicarea îngrășămintelor organice și minerale.
Plantele necesită pentru nutriția lor un număr mare de elemente nutritive (în cenușa plantelor se găsesc toate elementele minerale existente în litosferă), care provin fie direct din minerale, fie din mineralizarea substanțelor organice din sol. Totuși, numai câteva sunt necesare pentru viața plantelor, care se grupează, în funcție de compoziția plantelor, în:
- macroelemente, necesare plantelor în cantităţi mari (>0,01% din substanţa uscată): carbon (C), oxigen (O), hidrogen (H), azot (N), fosfor (P), potasiu (K), calciu (Ca), magneziu (Mg), sulf (S), sodiu (Na);
- microelemente, necesare în cantităţi mai mici (0,01-0,00001%): fier (Fe), mangan (Mn), cupru (Cu), zinc (Zn), bor (B), molibden (Mo), cobalt (Co), vanadiu (Va) și clor (Cl) etc.