В Молдове

Care sunt standardele internaționale ale calității zmeurii congelate

Автор: AgroExpert
zmeură congelată - agroexpert.md

Zmeura congelata este principala sursă de venituri pentru afacerile cu fructe și legume în țări precum Ucraina, Polonia și Serbia. În multe țări din regiune, până în 2022 inclusiv, s-au extins plantațiile de zmeură, tocmai pentru că vânzările de zmeură congelată erau în creștere.

În țările care au început recent să extindă activ plantațiile de zmeură, încă nu există o înțelegere clară a categoriilor de calitate ale zmeurii congelate. Prin urmare, experta Iulia Timoșenko de la compania de congelare a fructelor și fructelor de pădure Tiferet din Moldova a descris standardele internaționale de calitate a zmeurii, dar nu a celor formale, ci a celor care sunt importante în mod special pentru vânzările la export, scrie east-fruit.

Ce presupune specificația pentru zmeura congelată?

  • % din zmeură întreagă din lot
  • puritatea zmeurii (defecte, impurități)
  • culoare (este important ca aceasta să fie uniformă)
  • dimensiune (lotul trebuie să aibă o mărime uniformă a boabelor)
  • fără mucegai
  • fotografii reprezentative ale produsului
  • descrierea pachetului
  • BRIX
  • testele de laborator necesare solicitate de client.

Deoarece zmeura este inevitabil deformată în timpul transportului, prin urmare, chiar și în zmeura întreagă există întotdeauna unele fructe de pădure sparte într-o anumită cantitate. În consecință, numerele 95/5 etc. ar trebui înțeles ca 95% boabe întregi și 5% resturi. Apropo, când vine vorba de zmeură „extra” sau „clasa A”, atunci, de regulă, se înțelege 95/5.

Companiile cu experiență al cărei lot este trimis cu parametri 95/5 recomandă specificarea specificației 90/10, deoarece zmeura se poate sfărâma suplimentar pe parcurs. Dacă la sosire nu îndeplinește parametrii de specificație, atunci clientul va avea tot dreptul să returneze acest lot sau să reducă prețul. În general, una dintre regulile cheie ale marketingului este să încerci întotdeauna să depășești așteptările clienților.

Atunci când oamenii vorbesc despre „zmeura de calitate 95/5”, se presupune că această boabă va fi curată, fără impurități inutile, are o dimensiune și o culoare uniformă. Cerințe similare se aplică de obicei zmeură 90/10. 

Zmeura congelată „Gris”

„Gris” este considerat de mulți a fi zmeura congelată de cea mai slabă calitate. De fapt, aceasta este o părere complet eronată. „Gris” de zmeură poate corespunde parametrilor „clasei A” sau „extra” în toți ceilalți indicatori, este doar o „fărâmă” sau, după cum spun procesoarele, „pixel” de zmeură congelată. 

Zmeura congelată „Crumble”

Calitatea „crumble” poate fi descrisă drept „gris cu nimpurități”. Pot exista boabe întregi cu defecte, fragmente de frunze și tulpini și chiar un procent mai mare de mucegai decât în ​​ansamblu. „Crumble” este ambalat, de obicei în pungi, unde se prăjește și se transformă adesea în blocuri.

„Crumble” este vândut în mod normal pentru prelucrare în piure de zmeură sau pentru producția de băuturi alcoolice. Astfel de cumpărători au de obicei echipamente speciale pentru curățarea acestor zmeură de impurități, iar principalul avantaj al crumblelor este prețul scăzut.

Soiul este adesea un indicator indirect al mărimii boabelor, cu toate acestea, în primul rând, indică potențiali parametri de aromă și, desigur, culoare. Nu orice varietate de zmeură arată bine congelată. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!