Животноводство

Ce și cât mănâncă porcii?

Автор: AgroExpert
Ce mănâncă porcii și cât – este o întrebare pe care cei mai mulți crescători de suine și-o adresează - agroexpert.md

Ce mănâncă porcii și cât – este o întrebare pe care cei mai mulți crescători de suine și-o adresează atunci când doresc să crească aceste animale. Chiar dacă vorbim de creșterea porcilor în gospodăria proprie sau de o fermă medie, sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont.

Cât mănâncă un porc pe zi?

Am întrebat mai mulți crescători de porci și iată am aflat de la aceștia că un porc mănâncă circa 2,8 -2,9 kg / zi furaj (asta însemnând o rețetă care conține mai multe feluri de cereale, șroturi de soia și floarea soarelui, pvm-uri, tarate samd.).

Un alt crescător a spus că de la 70-80 de kg până la sacrificare, câte 5 kg de mâncare pe zi.

Dacă este un furaj complet cu tot ce are nevoie în el porcul mănâncă 3% din greutatea sa zilnic până la aproximativ 50 de kg, iar apoi undeva în jur de 5% până la 120 de kg. Spre exemplu un porc de 50 de kg mănâncă 1.5 kg furaj pe zi.

Principalele furaje de cereale care se pot administra în mâncarea porcilor

Din cadrul furajelor cerealiere cultivate pentru boabe fac parte porumbul, orzul, ovăzul, secara, grâul furajer și sorgul.

Boabele de porumb au o valoare energetică și o digestibilitate ridicată. Uruielile de porumb reprezintă un furaj specific pentru îngrășarea porcilor. Pentru îngrășare, produce o grăsime de consistență moale, neajuns care poate fi corectat prin adăugarea în rație a orzului, dar mai ales a cartofului.

Boabele de orz sunt și ele o mâncare foarte bună pentru porcii tineri, precum și pentru cei supuși procesului de îngrășare. Se obșine astfel o carne și o grăsime de o foarte bună calitate.

Atragem atenția crescătorilor de animale că, în cazul folosirii orzului boabe, să manifeste prudență, cu privire la cel recoltat de curând, care nu este suficient de maturat.

Boabele de secară – se folosec numai macinate, deoarece administrate întregi pot produce deranjamente gastrice.

Reziduuri care se folosesc în hrana porcilor

În urma proceselor agricole rezultă o serie de reziduuri care pot fi folosite în hrana porcilor. Dintre acestea amintim: tărâțele de grâu, șrotul de floarea-soarelui, șrot de soia, gozurile de cereale, făina de carne, făina de oase și făina de pește.

Furaje concentrate pentru porci

Nutrețurile combinate rezultă din amestecarea mai multor furaje de bază, precum și din adaosuri furajere astfel alese și dozate, pentru a se realiza valorile nutritive necesare pentru animale.

Furajele care compun nutrețul combinat se macină, iar produsul finit se poate granula sau bricheta, în funcție de necesitățile sau de particularitățile digestiei.

Rețete de concentrat PVM pentru purcei

Denumire
furaj

Rețeta 1; 0-40 zile

Rețeta 2; 40-80 zile

Rețeta 3; 25-30 kg

Rețeta 0-4; 50-100 kg

Scroafe, vieri

Scroafe gestante

Tărâțe de grâu

23,8

20

25

42

28,6

Șrot fl. soarelui

12,5

26,7

22

17,2

14,2

Șrot de soia

25

26,7

15

14,2

3,8

Făină de carne

3,8

3,3

5

2,9

2,9

Făină de pește

16

7,5

5

5

2

Drojdie furajeră

7

7,5

5

7,3

2,9

4,3

Porlavit

45

Făină de lucernă

3,3

5

8,5

37,1

Zahăr

15

Grăsime porc

9

5

Carbonat de calciu

3

2,5

4,8

7,5

4,3

4,3

Făină de oase

1

1,1

Sare

1

1,2

1,2

3

2,2

2

Lapte praf

7,5

Sulfat de cupru

0,1

1,6

0,2

Premix

3

2,5

3,4

5

2,9

2,8

Ce mănâncă porcii: exemple de furaje suculente

În hrana porcilor se utilizează următoarele nutrețuri suculente:sfeclă furajeră, dovlecii furajeri, pepenii furajeri, cartofii furajeri  și, în mai mică măsură, silozul de leguminoase.

Furajele verzi folosite în hrana porcilor

Furajele verzi sunt folosite în hrana tuturor categoriilor de porcine. Sursele de asigurare a furajelor verzi sunt fie furajele cultivate, fie resurse întâmplătoare, care se găsesc în gospodărie. Sursele întâmplătoare pot fi: ierburile din grădini, urzici, știrul, loboda, frunzele altor plante, precum sfecla etc.

În mod curent, crescătoriile organizate de tip mijlociu și mic, mâncarea administrată porcilor este constituită din lucernă și trifoi, plante ușor valorificate de către porcine, cu o valoare nutritivă destul de ridicată.

Ce mănâncă porcii: Lucerna

Lucerna verde reprezintă un nutreț excelent pentru porc, mai ales pentru animalele tinere, în creștere, destinate reproducției, cât și pentru scroafele gestante. Este bine de reținut că porcinele pot digera și asimila substanțele nutritive din lucernă în procent de până la 75%.

La porcinele puse la îngrășat, lucerna verde se poate administra în cantităși de 6-8 kg/zi.

În perioada de vară, se recomandă ca scroafele gestante și vierii să fie scoși pe pășuni valoroase de lucernă sau trifoi. O scroafă poate consuma zilnic pe pășune circa 15 kg de masă verde, la care se adaugă 0,5 – 2 kg de nutreț combinat.

Trifoiul

Dacă discutăm despre ce mănâncă porcii, putem aduce în discuție trifoiul. Acesta, ca și lucerna, administrat după ploaie, trebuie ușor uscat, pentru îndepărtarea excesului de apă, pentru a nu provoca enterite.

Trifoiul, comparativ cu lucerna, are dezavantajul că are o perenitate redusă, putându-se exploata în condiții agrotehnice de vârf 2-3 ani, față de 5-6 ani cât avem în cazul lucernei.

Furaje fibroase în hrana suinelor

Fibroasele nu se administrează în mod curent. Iarna, rațiile de mâncare se echilibrează sub aspectul aportului de vitamine cu făină de fân de lucernă sau de trifoi. De asemenea, în amestecurile de nutrețuri combinate se introduce floarea de fân sau fânul de lucernă măcinat foarte mărunt.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!