Temperatura medie a aerului în luna august în Chișinău a înregistrat în 2023 cea mai ridicată valoare din ultimii 20 de ani, atingând 25,5 grade Celsius. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți, se arată în datele publicate de iData.
Informațiile arată fluctuații importante ale temperaturii medii în luna august pe parcursul ultimelor două decenii, cu perioade de temperaturi mai scăzute, cum ar fi anul 2004, când media a fost de 21,1 grade Celsius. Totuși, au fost ani când temperaturile au urcat, precum în 2010, când temperatura medie a ajuns la 24,9 grade Celsius.
Analizând graficul temperaturilor medii din ultimii 20 de ani, observăm fluctuații semnificative de la un an la altul. În perioada 2003-2023, au existat atât perioade de răcire relativă, cum ar fi anii 2004 (21,1 grade Celsius) și 2011 (21,8 grade Celsius), cât și ani cu temperaturi mai ridicate, cum ar fi 2015 (24,7 grade Celsius) și 2018 (24,6 grade Celsius).
Precizăm că, anul 2023 ar putea fi considerat cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, iar potrivit expertului de mediu, Vladimir Garaba, temperaturile ar putea crește și în viitor.
Citește și: Anul 2023 ar putea fi considerat cel mai călduros
Canicula poate fi extrem de dăunătoare pentru culturile din grădină, afectând creșterea plantelor și stimulând apariția dăunătorilor. Temperaturile extreme pot duce la deshidratarea plantelor, la uscarea lor sau la apariția arsurilor pe suprafața acestora.
Citește și: Cum întreținem culturile din grădină pe timp de caniculă
În contextul temperaturilor ridicate din această perioadă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a emis o serie de recomandări menite să protejeze muncitorii care lucrează în câmpuri deschise pe vreme caniculară.
Te-ar putea interesa și: Recomandări pentru protejarea muncitorilor agricoli pe timp de caniculă
În contextul temperaturilor caniculare extreme din vara anului 2024, crescătorii de animale trebuie să întreprindă o serie de acțiuni pentru a asigura bunăstarea animalelor și pentru a minimiza impactul negativ asupra producției.
Recomandăm și: Cum să asigurăm bunăstarea animalelor în contextul caniculei