В мире

Cercetătorii din Israel au găsit o nouă „formulă” a mierii: Cum a fost creată

Автор: AgroExpert
miere sintetică cercetători - agroexpert.md

Odată cu dispariția albinelor, mierea tinde să devină un produs de lux în mai multe colțuri ale lumii. O alternativă la această problemă ar implica dezvoltarea de miere sintetică.

O echipe de studenți din Israel, de la Technion Institue of Technology au reușit acest rezultat în laborator. Grupul de cercetători din spatele acestui proiect a inventat procesul de obținere a mierii cu ajutorul unor bacterii programabile. Distincția le-a fost acordată în cadrul unei competiții organizate de MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) în anul 2019.

Spre deosebire de mierea falsă pe care o găsești deseori în comerț și care a fost lungită cu apă și zahăr, mierea creată de israeliți pare să fie cât se poate de autentică, cu excepția faptului că nu provine de la albine. În schimb, pentru a-și atinge scopul, o echipă de 12 studenți a reușit să reprogrameze bacteriile Bacillus subtilis în laborator. După ”reeducare”, acestea au fost capabile să producă miere.

Efortul studenţilor a fost răsplătit cu o medalie de aur la cea mai recentă ediţie a competiţiei iGEM (International Genetically Engineered Machine), care a avut loc în Boston, SUA, la începutul lunii noiembrie. La aceeași competiție au participat aproximativ 300 de echipe de cercetători de la universităţi din lumea întreagă.

Ca referință, pentru echipe de studenți israelieni de la Technion, aceasta a fost cea de a șasea medalie obținută la competiția iGEM, începând cu prima ediție din 2004. Competiția este organizată anual de către Massachusetts Institute of Technology și le oferă studenților posibilitatea de a studia biologia sintetică.

Pe lângă idei de produse, aceeași competiție încurajează dezvoltarea de afaceri. În cazul echipei specializată pe miere sintetică, se pare că deja a fost transformată într-un produs comercial. Echipa de la Technion și-a creat propriul site și are numele BeeFree. 

„Ideea noastră este de a crea în mod sustenabil miere BeeFree folosind bacterii, care vor procesa o soluţie similară nectarului folosind enzime secretate care imită mediul din stomacul albinei”, se arată pe site-ul cu pricina.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!