Cerealele Ucrainei încep din nou să curgă prin Marea Neagră datorită unui acord încheiat de ONU cu Rusia. Dacă acordul se menține, atunci ar putea ajuta milioane de oameni care se confruntă cu foamea în întreaga lume, salvând totodată sectorul agricol al Ucrainei de la colapsul financiar.
Marți, la aproximativ trei săptămâni de la semnarea acordului, primul transport din Ucraina, cu aproximativ 23.000 de tone de grâu, pleca spre Etiopia.
Dar primele cereale din Ucraina nu au ajuns toate către cei mai nevoiași oameni din lume și, contrar percepției populare, marea majoritate a ceea ce se exportă în prezent nu este grâu. Porumbul a mers în Marea Britanie și Irlanda, în timp ce Italia a primit transporturi de semințe de floarea soarelui și soia.
Oficialii spun că există o explicație perfect rezonabilă pentru aceasta: în silozurile din Ucraina, la începutul războiului, era în mare parte porumb – care este folosit pentru hrana animalelor sau biocombustibil, mai degrabă decât pentru hrănirea oamenilor. Un oficial al UE a estimat că doar un sfert din cele aproximativ 20 de milioane de tone de cereale încă blocate în silozurile Ucrainei este grâu.
Deși cerealele Ucrainei nu sunt doar destinate consumului uman, redeschiderea porturilor din țară ajută la rezolvarea foametei în lume. Chiar dacă prețurile la alimente la nivel mondial sunt încă ridicate, acestea au scăzut când a fost semnat acordul, ceea ce ar trebui să le permită țărilor în curs de dezvoltare să-și permită importurile de alimente.
„Vedem corecția generală a piețelor. Deci prețurile scad ușor, dolar cu dolar”, a declarat Taras Kachka, șeful adjunct al economiei Ucrainei.
Într-un grup operativ de criză al ONU, oficialii se întreabă dacă cerealele vor merge cu adevărat către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Dar ipoteza care stă la baza acordului este că repunerea în mișcare a navelor va permite pieței să se regleze.
Unii dintre clienții tradiționali ai Ucrainei din Africa de Nord și Asia de Sud-Est, cum ar fi Egiptul și Indonezia, s-ar putea să nu se confrunte cu foamete, dar se luptă cu creșterea prețurilor la alimente, care amenință securitatea alimentară.
Dacă țările cele mai expuse riscului de foamete, cum ar fi Somalia, Etiopia, Yemen și Sudanul de Sud, pot beneficia direct de pe urma acestei înțelegeri, depinde în mare parte de cât de activ este Programul Alimentar Mondial al ONU în cumpărarea cerealelor ucrainene.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!