В Молдове

Cererile de acordare a subvențiilor pot fi depuse online. Iată măsurile

Автор: AgroExpert
subvenții măsuri online - agroexpert.md

Cererile pentru obținerea subvențiilor complementare vor putea fi depuse în format online pe platforma aipa.gov.md, anunță Federația Agricultorilor din Republica Moldova.

Fermierii care intenționează să depună dosarele pentru M5.1 – Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante, M5.9 – Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură, și Acciza la motorină au posibilitatea să acceseze direct pe pagina Agenției toată informația necesară pentru depunerea cererii, cât și să completeze setul de acte necesare, în regim online.

Platforma este activă doar în perioada  apelului, lucru necesar pentru a nu crea confuzii între fermierii care vor să depună cereri pentru alte măsuri.  

Pentru a crește vizibilitatea mecanismului și a familiariza agricultorii cu avantajele  principiilor de E-guvernare, Federația Agricultorilor din Moldova, în parteneriat cu Agenția de Intervenții și Plați în Agricultură a elaborat „Ghidul de utilizare a Platformei de depunere On-line a cererii de subvenționare”. Acesta este un instrument accesibil, ușor de citit, care explică pas cu pas cum se completează dosarul și care sunt actele necesare pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. 

Ghidul este disponibil pe pagina www.agrofarm.md și poate fi descărcat în format electronic direct de aici

Totodată, pentru a crește încrederea și dorința agricultorilor de a utiliza platforma online,  echipa FARM în colaborare cu Organizația Regională FARM din Orhei va organiza o serie de  ateliere informative în rândul agricultorilor din zece localități din raionul Orhei, evenimente  organizate în cadrul Proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de  Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)”.  

În cadrul atelierelor de lucru, agricultorii vor fi instruiți cum să utilizeze platforma online,  care este procedura de depunere și totodată care sunt provocările pe care le-ar putea întâmpina în depunerea pachetului de acte.

În același timp, colaboratoarele AIPA vor răspunde și la alte  întrebări legate de subvenționare. Fermierii vor afla de la experții din domeniul economic atât  despre metodele de prevenire, cât și de combatere a actelor de corupție. 

Transparența decizională, minimalizarea contactului direct dintre angajații instituțiilor  publice și fermieri, simplificarea procedurilor birocratice în obținerea subvențiilor pot fi obținute odată cu procesarea actelor în format electronic. Pentru a grăbi dezvoltarea mecanismului, este nevoie de implicarea bilaterală – pe de o parte este necesară deschidere din  partea instituțiilor publice, pe de alta, agricultorii să ceară aceste schimbări.  

Seria de evenimente urmărește să atingă două obiective – să informeze agricultorii despre posibilitatea de depunere a actelor în format online și să crească nivelul de conștientizare a  acestora cu privire la modul de implicare în lupta împotriva corupției. 

Atelierele de lucru vor avea loc în perioada 9-17 noiembrie și se vor desfășura în zece localități din raionul Orhei.  

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!