Cernoziomul Tipic din stepa Bălțiului a fost recunoscut drept solul anului 2024 la nivel mondial. Distincția a fost anunțată în cadrul Congresului Mondial al Societăților Științei Solului, dedicat aniversării a 100 de ani de la înființarea organizației. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 19-21 mai 2024, la Florența, Italia și a adunat 1500 de delegați din 85 de țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova.
Propunerea de a recunoaște și de a inaugura Cernoziomul Tipic din stepa Bălțiului ca Sol al Anului 2024 la nivel mondial, a fost înaintată de Societățile Științei Solului din Canada și Polonia. Această propunere a fost susținută de Președintele Uniunii Internaționale a Pedologilor, Prof. Edoardo Costantini din Italia, împreună cu membrii grupului de lucru special constituit pentru această inițiativă.
„În cadrul raportului prezentat la Congres și a studiului elaborat despre Cernoziomul Tipic din stepa Bălțiului, în numele Republicii Moldova, au fost prezentate concluziile principale obținute din experiențele de câmp de lungă durată de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor cu scopul asigurării dezvoltării durabile a agriculturii în Republica Moldova și în lume. Concluziile și recomandările au fost înalt apreciate de comunitatea științifică internațională”, a declarat Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole.
La ședința de încheiere a lucrărilor Congresului, dedicată inaugurării, celebrării și înmânării distincției „Cernoziomul Tipic din stepa Bălțului – Solul Anului 2024”, Președintele Societății Mondiale a Științei Solului, Prof. Edoardo Costantini, a subliniat că, conservarea solurilor este crucială pentru asigurarea serviciilor ecosistemice furnizate de sol, menținerea productivității agriculturii și reducerea impactului negativ al activităților umane asupra mediului înconjurător.