Relaxarea restricțiilor după pandemie ar putea slăbi protecția animalelor și ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, spun experții.
China pare să slăbească restricțiile post-Covid privind creșterea animalelor sălbatice, cum ar fi porcii spinoși, civetinele și șobolanii de bambus, ceea ce ridică un nou risc pentru sănătatea publică și biodiversitate, avertizează ONG-urile și experții, potrivit The Guardian.
Înainte de pandemie, creșterea animalelor sălbatice a fost promovată de agențiile guvernamentale ca o modalitate ușoară de îmbogățire pentru chinezii din mediul rural. Dar China a emis o interdicție totală privind vânătoarea, comerțul și transportul animalelor sălbatice, precum și consumul acestora ca hrană, după ce experții în sănătate publică au sugerat că virusul ar fi putut proveni din lanțul de aprovizionare.
Aproximativ 14 milioane de persoane lucrau în industria de creștere a animalelor sălbatice înainte de restricțiile Covid, industria având o valoare estimată la 520 de miliarde de yuani (60 de miliarde de lire sterline).
Interdicția vizează aproape 1.800 de animale cu valori ecologice, economice și sociale importante - cunoscute sub numele de „cele trei valori”. Printre acestea se numărau arici, câini raton, civet, mistreți, porci spinoși și șobolani de bambus. Cu toate acestea, consumul de animale sălbatice ca hrană a stat într-o zonă gri, spun experții, autoritățile recunoscând că reglementările actuale nu sunt suficient de clare.
La scurt timp după interdicție, centrele de creștere a animalelor sălbatice din China au primit ordin să se închidă, tăind astfel principala sursă de venit pentru milioane de fermieri. Cu toate acestea, fermierii puteau încă să crească în captivitate un număr mai mic de animale exceptate de pe lista interzisă, inclusiv vulpi argintii și câini raton, dacă obțineau o licență aprobată de guvern.
În timp ce reglementările interzic consumul de specii provenite din surse ilegale sau aflate sub protecție, acestea nu spun dacă „consumul de animale cu cele trei valori sau de alte animale sălbatice terestre care nu se află sub un anumit tip de protecție este legal sau nu. Acest lucru creează o lacună”, a declarat Yang Heqing, un oficial al Congresului Național al Poporului.
O actualizare mai recentă a Legii privind protecția faunei sălbatice a ușurat acum restricțiile privind creșterea animalelor sălbatice, susțin ONG-urile și experții. „Conform celui de-al doilea proiect, creșterea animalelor sălbatice cu cele trei valori nu mai trebuie să fie aprobată. Trebuie doar să se înregistreze. Iar dacă ceva nu merge bine, va trebui doar să remediați problema într-o anumită perioadă de timp”, se arată într-o declarație publică a Shan Shui Conservation Center, un ONG chinez dedicat conservării speciilor și ecosistemelor.
Categoriile exceptate pentru creșterea în captivitate conțin 16 tipuri de animale, inclusiv câteva soiuri de găini, rațe și cerbi, precum și vulpi argintii, câini raton și nurci. Dar modificările de reglementare au fost privite ca niște contexte nou create pentru revigorarea afacerii cu animale sălbatice, acum în repaus.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!