Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice. Datele Posturilor de inspecție la frontieră (PIF) ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că, în anul 2023 s-au introdus în țară peste 30 de mii de tone de citrice. Totodată, în primul semestru al anului 2024 au fost importate aproximativ 18 mii de tone.
Potrivit art.99 din Hotărârea de Guvern nr. 929/2009 cu privire la aprobarea „Cerințelor de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete”, în categoria fructelor citrice se includ: lămâile, mandarinele și portocalele de diferite soiuri.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea publică responsabilă pentru monitorizarea importurilor și introducerea pe piață a fructelor sigure pentru consum.
„La import, toate loturile de citrice sunt însoțite, obligatoriu, de documente ce atestă siguranța, eliberate de producătorii din țara de origine precum: certificatele de calitate, certificatele de sănătate și rapoartele de încercări de laborator”, anunță ANSA.
În cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, potrivit inspectorilor ANSA, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate - 106 probe, iar în anul 2024 - 76 probe.
Probe de citrice testate în perioada 2023-2024:
Perioada |
Nr. total de probe |
Nr. neconformități confirmate |
2023 |
106 |
2 |
2024 |
76 |
0 |
Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6000 kg, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20 000 kg cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat (suma de izomeri)). Loturile respective au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.
În context, reamintim agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import.
„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”, precizează inspectorii.
Menționăm că, operatorii economici semnează la frontieră, în acest sens, o Declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.
În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, să informeze publicul, în mod eficient și precis, despre motivul retragerii.