Репортажи

Ciupercile produse în țară pot asigura necesarul de consum, însă cele de import domină piața

Creșterea ciupercilor - AgroExpert.md

Într-o mină din satul Făureşti, din municipiul Chişinău, de unde anterior se extrăgea calcar, cu 4 ani în urmă, pe o suprafață de două hectare, Sergiu Chichir a început să cultive mai multe soiuri de ciuperci din familia Pleurotus.

„Mina este mediul ideal pentru creșterea ciupercilor, deoarece pe tot parcursul anului, aici, se menține temperatura de plus 14 grade și umiditatea constantă, iar întrucât ciupercile preiau umiditatea din aer, ele nu au nevoie de apă. După conținutul de calorii și proprietăți, ciupercile de tip Pleurotus sunt asemănătoare cărnii”a menționat Sergiu Cichir.

Producătorul cultivă ciupercile după o tehnologie proprie, în saci de polietilenă, pe substrat nutritiv dezinfectat termic.

„Noi îi dăm de înțeles ciupercii că sacul ar fi o buturugă de lemn. Compoziția saculului se face în dependență de ce tehnologie de prelucrare avem până la introducerea oricărui material în sac. Eu lucrez pe paie și coajă de răsărită. După pregătirea substratului, inoculăm miceliul. Am făcut o simbioză de substanțe nutritive ca să îi ajungă ciupercii să se dezvolte. Fiecare ciupercă trebuie să se dezvolte în raport cum ar crește în natură, de exemplu canalele de aer sau găurile se fac în procesul tehnolgic ca să imităm pe unde să iasă ciuperca, iar cu cât viteza vântului și temperatura este mai constantă și cu cât umiditatea, dar și lumina este mai apropiată ca cea din pădure, cu atât ciuperca se dezvoltă mai bine” a explicat Sergiu Cichir. 

Potrivit producătorului, deși ciupercile sunt considerate o cultură de nișă în Republica Moldova, puțini sunt cei care se aventurează să inițieze o afacere pe acest segment. Printre principalele probleme expuse de antreprenor sunt politica de stat indiferentă față de producătorii autohtoni de ciuperci, dar și dominația ciupercilor de import pe piața locală. 

„Capacitatea de producere este foarte mare, dar nu avem cui vinde ciupercile. Astăzi ciuperca o cresc și tot astăzi trebuie să reușesc să o comercializez, deoarece ciupercile sunt foarte firave, ușor se alterează și nu le plac nici un pic căldura. Adică dacă scoatem ciupercile din mină la suprafață, acestea  crapă. La momentul de față noi suntem într-o criză foarte mare din cauza pandemiei de Covid, care a afectat sectorul HORECA. O altă problemă cu care ne confruntăm este faptul că deși cantitatea de ciuperci produsă la noi în țară, poate asigura necesarul de consum, cele de import, care de multe ori sunt de o calitate mai joasă, nu doar că domină piața, dar și sunt mai ieftine, astfel sunt preferate de cumpărători. Când vine ciuperca din alte țări, producătorul local este impus să reducă prețul, altfeș nu își poate vinde marfa. Statul nu ia nici o măsură măcar să delimiteze ciuperca care este crescută în Ucraina, Belorus, Olanda sau de unde este adusă. Pe rafturile magazinelor nu este indicată țara de proviniență, ceea ce crează impresia că avem în magazine doar ciuperci produse în Moldova. Totodată producătorii nu sunt susținuți de stat prin anumite facilități. Eu ca producător de ciuperci de tip Pleurotus spre deosebire de alți colegi de breaslă, care cresc Champinioane și alte tipuri de ciuperci, achit unele dintre cele mai mari taxe de 20 %, însă nu am posibilitate să iau granturi, pentru că am un produs care nu crește în pământ” a subliniat Sergiu Cichir.

 

Piața noastră nu consumă cantitățile pe care le poate produce Sergiu Cichir, prin urmare producătorul își propune ca ciupercile pe care le cultivă să comercializeze pe noi pieţe de desfacere şi priveşte cu încredere în viitor, mai ales că fiul său, Eugeniu Cichir, care are doar 8 ani, se pare că este interesat să preia afacerea tatălui său, implicându-se activ în activitate de pe acum.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!