В Молдове

Comercianții din Bălți au protestat împotriva aparatelor de casă

Автор: AgroExpert
protest comercianți Bălți patentă - agroexpert.md

Comercianții din Bălți se opun prevederilor noii legi care îi obligă să procure și să activeze în baza aparatului de marcat. Aceștia cer întâlnire cu Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, pentru a negocia revenirea la forma veche de activitate.

„Pe noi nu ne aranjează așa ceva. – De ce? – Uitați-vă, eu sunt în cârjă, stau la piață în cârjă să fac o copeică să mănânc, da ei și copeica aceasta vor să neo ia din buzunar. Nu avem posibilitatea să plătim așa bani pentru aparatul de casă”, spune o protestatară.

O altă persoană a menționat că nu au condiții pentru a pune aparate de marcaj, transmite tvn.

„Eu lucrez, plătesc locul 2.000 de lei, am plătit 38 de ani patentă, de 28 de ani sunt la piață și plăteam fondul social, nici un adaus nu am avut, cum să trăiesc? Da acum aparat de marcaj, voi introduce ceva greșit și voi fi amendată cu 20 de mii de lei”, precizează o protestară.

La protestul patentarilor a venit și primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta s-a dat în spectacol și nu i-a permis șefului Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat să le explice oamenilor de ce e nevoie să aibă aparate de marcat.

„Aici se află șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, care este de partea lor, pus de PAS, care candidează la funcția de primar aici la noi, el dorește să explice situația, dar noi cuvântul nu-i oferim, cerem scuze. Grigorișin, tu nu te temi? – Eu răspund, eu nu mă tem, dar ei au rugat să vă transmit și vouă că până pe 31 august cine nu va cumpăra aparat de casă, atunci returnarea banilor nu va fi. Eu de voi niciodată nu m-am temut și nici nu o să mă tem”, declară primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin.

Potrivit reprezentanților guvernului noua lege este una necesară și echitabilă.

„Care a fost poziția ministerului, noi trebuie să luptăm cu persoanele care vând cu o sumă de milioane în cadrul piețelor, nu sărmanii pensionari care vând pentru existența sa. Da că să luptăm cu aceste persoane care vând de milioane, care să plătească impozit corespunzător ca să putem să dăm la pensionari aceste pensii, am pus o formalitate, toți absolut să bată prin aparatul de casă. Ceea ce nu este atât de problematic în comparație cu milioanele care le pierde statul, prin vânzările cu patentă de 200 de lei”, a susținut șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, Vladimir Rusu.

Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!