Comisia Europeană vrea să taie din banii acordați ca suport pentru statele membre în lupte cu epidemiile de boli și dăunători la animale și plante. Mai multe țări membre, printre care și România, au depus în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, care are loc la Luxemburg în perioada 17-18 octombrie, o notă prin care cer ca sumele să nu fie reduse.
Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate și siguranță alimentară a anunțat în cadrul reuniunii de la Luxemburg că CE înțelege îngrijorarea țărilor membre dar recentele crize provocate de Covid, războiul din Ucraina și situația pieței energetice au pus presiune pe bugetul total al Comisiei.
”În ultimii ani epidemiile de boli și dăunători au crescut în ultimii ani în ciuda eforturilor făcute de noi. În 2019 deja am avut opt epidemii de Gripă Aviară foarte gravă și în 2022 am avut un număr crescut ajungând până la 1.863 de epidemii de acest gen pentru păsările de crescătorie. La fel pentru PPA. Deci vorbim despre o creștere dramatică în acest proces și mai ales Gripa Aviară sau PPA au niște efecte absolut enorme la nivel de UE și trebuie să luăm o poziție de control pentru a atenua acest fenomen. Aceste epidemii au pus poveri asupra bugetului pieței unice și programul comun de cofințare de la 40% până la 70%, acest buget va fi suficient pentru a acoperi toate cererile dumneavoastră. Dar totuși vă asigur de faptul că am încercat și facem eforturi în continuare pentru a găsi niște soluții financiare alternative. Dacă nu identificăm o altenativă atunci gestionarea durabilă și corectă este esențială. Și trebuie să facem atunci eforturi cu toții”, a explicat Stella Kyriakides în cadrul ședinței cu miniștrii Agriculturii de luni, 18 octombrie.
Reduceri de buget până în 2025
Potrivit acesteia, Comisia susține reducerea temporară cu 40% până în 2025 a sumelor care erau acordate țărilor membre pentru programele fitosanitare și veterinare care trebuiau să țină sub control și să stopeze înmulțirea în interiorul UE.
”Ca atare am propus o reducere temporară pentru programele veterinare și fitosanitare prin măsurile de urgență, deci o reducere cu 40 la sută până în 2025. Se reduce astfel rata pentru toate acordurile de credite care urmează să fie semnate cu efect retroactiv. Totuși îmi dau seama că sunt îngrijorări clare cu privire la impactul financiar al acestor măsuri asupra bugetului dumneavoastră național. Să nu uităm domnilor miniștri că în ultimii 2 ani bugetul european a fost supus la niște tensiuni incredibile din cauza crizelor neanticipate, inclusiv Covid și războiul din Ucraina dar și criza actuală energetică. În aceste condiții nu putem să semnăm acordul de credite fără asigurare că vom avea și resursele bugetare. Și nu vom pune sub semnul întrebării eforturile viitoare pentru a gestiona bolile la animale și culturilor. Reducerea ratei de cofinanțare ne va permite să avem în continuare acorduri de credite pentru eradicarea măsurilor de urgență la nivel național. Înțelegem că această reducere temporară înseamnă o povară suplimentară pentru statele membre dar în aceeași măsură trebuie să fim puternici și să asigurăm o gestionare durabilă financiară”, a explicat aceasta.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!