Oficiul Național al Viei și Vinului organizează Conferința Națională – Particularitățile Recoltei, pe 25 august, un eveniment dedicat recoltei de struguri din sezonul 2023. În cadrul acestei conferințe, se vor desfășura discursuri și sesiuni interactive susținute de participanți de seamă din industria vitivinicolă și agricolă.
În deschiderea evenimentului, vor lua cuvântul personalități de prestigiu din domeniu, precum directoarea interimară a ONVV Elizaveta Breahnă, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, ambasadorul UE în RM Janis Mazeiks, reprezentantul MAIA Adrian Digolean și alții.
Pe parcursul conferinței, subiectele abordate vor include conjunctura vitivinicolă și particularitățile procesării strugurilor în sezonul 2023, discutate de către directoarea interimară a ONVV, Elizaveta Breahnă. De asemenea, secretar de Stat responsabil de sectorul vitivinicol în cadrul MAIA, Adrian Digolean. va prezenta starea actuală și perspectivele acestui sector.
Managerul industriei vitivinicole și marketing din cadrul Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), Angela Căpățină, va dezvălui oportunitățile de sprijinire a sectorului vitivinicol din partea PCRR și USAID. Vice-directoarea AIPA, Diana Coșalîc, va discuta despre strategiile de subvenționare pentru sectorul vitivinicol în anii 2023-2026.
În plus, va fi analizat rolul controlului de stat în asigurarea calității și siguranței produselor vitivinicole, prezentat de șeful Direcției Controlul Siguranței și Calității Produselor Vitivinicole, Alcoolului Etilic, Berii și Produselor Alcoolice din cadrul ANSA, Sergiu Mazureac. De asemenea, vor fi discutate importanța înregistrării parcelelor viticole în Registrul Vitivinicol, precum și particularitățile anului 2022-2023, inclusiv condițiile meteorologice și fenologia, sub îndrumarea coordonatorilor în viticultură la ONVV, Ștefan Iamandi și Vladimir Corobca.
Evenimentul se va încheia cu un atelier de lucru condus de directoarea interimară a ONVV, Elizaveta Breahnă, unde participanții vor învăța tehnicile de evaluare a maturității boabelor și de degustare a strugurilor, dezvoltându-și expertiza în acest domeniu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!