Majorarea tarifelor la gaz și energie electrică a lovit în crescătorii de păsări. Aceștia suportă costuri mari și sunt amenințați de faliment.
Avicultorii, la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susțin că înregistrează costuri înalte la consumul de energie și de gaze și că își doresc o susținere mai consistentă din partea statului, pentru lansarea unor proiecte de eficientizare energetică. Potrivit antreprenorilor, o hală cu un efectiv de 25.000-30.000 de pui consumă circa 13 mii m3 de gaze pe lună. Totodată, solicită modificări la regulamentul de subvenționare, astfel încât să beneficieze de subvenții per kg de carne. În cadrul ședinței au fost analizate și modificările ce ar putea fi efectuate în politica fiscală și vamală pentru anul viitor. Printre sugestii se regăsește introducerea impozitului unic în agricultură.
„Vom analiza soluțiile de susținere a sectorului zootehnic privind consumul de gaze, pentru ca procesele tehnologice să continue în ritm normal. Este important și ca agricultorii să-și orienteze eforturile pentru a construi instalații de biogaz, întrucât generează profit pentru întreprinderi și numeroase beneficii atât pentru mediu”, a explicat Bolea.
Expertul în agricultură Viorel Chivriga declară că sectorul animalier din Republica Moldova mai mult bate pasul pe loc decât avansează. „Din 1982 efectivul de animale s-a redus de 12 ori. Războiul din Ucraina are un impact semnificativ pentru Republica Moldova. Multe produse din import practic nu mai intră în Republica Moldova, inclusiv din Ucraina, care erau net mai competitive decât produsele locale. Pe segmentul acesta a avut loc o curățare și o echilibrare a produselor privind accesul pe piață a produselor autohtone. Costurile input-urilor au crescut foarte mult și aceștia cu greu fac față”, a explicat Chivriga.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în ianuarie-iunie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost marcată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în toate categoriile de gospodării cu 5,3%, generată de scăderea producției în gospodăriile populației cu 11,0% și în întreprinderile agricole cu 1,3 %.
Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 2,2% în rezultatul creșterii producţiei în întreprinderile agricole cu 8,6%. Totodată, în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 2,2%.
La 1 iulie 2022 faţă de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile ca rezultat a scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației și a efectivului păsărilor în întreprinderile agricole. Totodată, în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivelor de animale: bovinelor - cu 42,4%, ovinelor și caprinelor – cu 42,3% și porcinelor – cu 3,5%.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!