Creșterea curcanilor poate fi o afacere agricolă cu potențial mare, având în vedere că în multe țări europene carnea de curcan este apreciată. Mai mult decât atât, recuperarea investiției se poate face într-un timp relativ scurt.
Carnea de curcan este cea mai dietetică și valoroasă, având calități nutritive înalte. Dacă e să comparăm masa vie a păsărilor domestice, curca matură cântărește circa 13-20 kg, față de găina care cântărește doar 2,5-3,5 kg. Curcanul crește până la vârsta de 7-8 luni, dar poate fi sacrificat deja la 3-4 luni, atingând la această vârstă greutatea de 7-10 kg.
Pe parcursul unui an productiv, o femelă atinge o producție de peste 100 de ouă, din care se pot obține 70-75 de curcițe. În funcție de masa folosită la o curcă, se va produce până la 450-500 kg de carne. Sacrificarea curcilor pentru carne se face în funcție de cerințele pieței, respectiv la 100-140 și chiar mai multe zile în funcție de modul de utilizare a cărnii de către consumator, scrie Cultivă Profitabil.
Creșterea curcanilor – investiția necesară
O afacere medie în acest domeniu poate fi începută cu un lot de circa 300 de capete, din care corelația dintre masculi și femele trebuie să fie de 1:7. Pentru crearea unei ferme de curcani în mediul rural, veți avea nevoie de:
- Hală – spațiul utilizat trebuie să fie curat, bine aerisit, dezinfectat. Curcile pot fi întreținute în cotete capitale și soproane; este de dorit să se separe masculii de femele pentru a le deranja mai puțin în timpul împerecherilor naturale. Cotetul trebuie să fie împărțit în compartimente unde se vor plasa câte 30-50 de femele în fiecare. Solariile trebuie prevăzute obligatoriu: 0,5 capete la 1 metru pătrat, iar densitatea în hala trebuie să fie de 1,5 capete la un metru pătrat. Pentru argumentarea afacerii, a fost luată în calcul o suprafață de 0,5 hectare.
- Incubator – pentru incubarea ouălor va fi necesară procurarea unui incubator. Se poate începe cu unul de capacitate medie.
- Generator – în perioada de incubare există riscul deconectării energiei electrice; pentru neîntreruperea procesului de ecloziune este nevoie de un generator electric.
- Instalația de măcinare a cerealelor – pentru pregătirea și obținerea nutrețurilor în condiții casnice mai economice. Se pot alege astfel de instalații cu o capacitate de 500 kg/oră.
- Materiale auxiliare – cuibare, adăpătoare, jgheaburi etc.
Piața de desfacere
O afacere cu curcani trebuie să aibă la bază și prețul mediu al cărnii de curcan. În prezent, un preț mediu este între 25-29 de lei pe kilogram. Piața de desfacere a producătorilor de carne de curcan depinde de zona în care este amplasată ferma de curcani. Cererea preponderentă la carnea de curcan crește în perioada sărbătorilor.
Cum se poate comercializa carnea de curcan:
- Piețe agricole – comercializarea se poate face direct de fermier sau de un angajat sau poate fi vândută en-gros angajaților pieței agricole. Comercializarea prin aceste trei canale are avantajele și dezavantajele sale: prețul – dacă în primul și al doilea caz fermierul își stabilește prețul dorit, în cazul celui de-al treilea, prețul scade cu 30-35%, deoarece nu sunt achitate taxa de piață, salariul etc.
- Magazinele specializate în carne – cantitățile de procurare sunt constante, sunt încheiate contracte, însă prețul este în general mai mic cu 30% decât prețul pieței.
- Întreprinderi producătoare de salamuri și mezeluri.
Creșterea curcanilor: detalii tehnice
Rasele de curci sunt într-un număr mai mic decât găinile și se clasifică luând în considerare greutatea și conformația corporală, culoarea penajului. Cele mai răspândite sunt curcile bronzate, Alba cu pieptul larg, Alba de Olanda etc.
Incubarea ouălelor
Perioada de incubare la curci durează 28-29 de zile. Pentru a reproduce ouăle, acestea trebuie să fie fecundate, să aibă compoziția morfologică și chimică corespunzătoare. Să corespundă următoarelor condiții: greutatea oului – 65-70 de grame, suprafața cojii trebuie să fie netedă, curată, fără dungi, crăpături; la ovoscop, gălbenușul trebuie să fie situat pe centru, să nu fie prea mobil, să nu fie mai vechi de 10 zile de la ouat; temperatura optimă de păstrare a ouălor de prășile este de 18-20 de grade Celsius.
Creșterea puilor pentru carne
Puii de curcă sunt mai pretențioși către condițiile de alimentație și întreținere decât alte specii, mai ales nivelul de proteină, temperatura din hala, ventilarea etc. Curcanii de crosuri ușoare se cresc până la 10-14 săptămâni, crosuri medii până la 12-16 și grele 20-24 de săptămâni.
Tehnologiile intensive prevăd creșterea curcanilor toată perioada fără padoc în baterii sau pe sol cu așternut adânc din paie, rumeguș, coajă de floarea soarelui etc.
Temperatura în primele zile de viață trebuie menținută la circa 33-35 de grade Celsius. Umiditatea relativă de 60%. Durata luminării în primele două săptămâni 23 de ore, micșorând treptat acest indice până la 10-12 ore. Densitatea 10 pui pe un metru pătrat până la vârsta de 10 săptămâni. Puii trebuie obișnuiți din primele ore să consume hrană și apă.
Hrănirea
Aceasta prevede asigurarea puilor cu combifuraje de valoare completă, echilibrată după conținutul de proteină, aminoacizi, energie, vitamine, micro și macroelemente. În combifuraj se introduc câteva culturi cerealiere. Din nutrețurile bogate în proteine vegetale se includ 1-2 feluri de șroturi (soia, floarea-soarelui), mazăre, drojdie furajeră. Curcile folosesc foarte bine nutrețurile verzi, ceapa ciorească, frunzele de răsarită.
Maturizarea
Însămânțarea artificială la curcani este acceptată. La monta naturală masculilor li se dă drumul spre sfârșitul zilei, când s-a terminat ouatul. Fluxul complet este compus din perioada de creștere (0-26 de săptămâni) și perioada de ouat (33-52 de săptămâni). Furajul are o importanță de bază pentru nivelul de producție. Curcile folosesc bine pășunatul.
Combaterea bolilor
O atenție deosebită la creșterea curcanilor trebuie acordată menținerii lotului de păsări prin combaterea la timp a bolilor infecțioase, parazitare și neinfecțioase.
O importanță se acordă regimului de microclimă, care cuprinde: însușiri fizice ale aerului – temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, compoziția chimică a aerului, precum și regimul de lumină în hala.
Trebuie avut în vedere că mortalitatea cea mai mare este provocată de bolile neinfecțioase, care sunt avitaminoze când în furaje lipsesc vitaminele A, D, B, E. Din bolile parazitare cele mai răspândite sunt coccidioza, ascaridoza, pasteureloza, pseudopesta aviară. Vaccinarea curcilor se face de două ori pe an.
Analiza veniturilor și cheltuielilor
Din lotul de 300 de capete, 150 sunt femelele, care trebuie păstrate pentru reproducție, și 150 sunt masculi. Din cei 150 de masculi, circa 20 vor fi păstrați pentru lărgirea lotului viitor, iar 130 vor merge la sacrificare.
Greutatea medie a unui curcan este de 10 kg. Cantitatea anuală de carne obținută de la creșterea curcanilor va fi de 1.300 kg, iar cantitatea de ouă produse anual este de 5.250 bucăți.