В Молдове

Criza motorinei pentru fermieri va continua?! ANRE a menținut marja de 2,62 pentru petroliști

carburant motorină agricultori - AgroExpert.md

Astăzi, 24 iunie 2022, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost aprobată marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2022, în mărime de 2,62 lei/litru, la același nivel ca și pentru semestrul II al anului 2021 și semestrul I al anului 2022.

„În cadrul exercițiului de estimare a coeficientului de eficientizare care va fi aplicat pentru perioada următoare de valabilitate a marjei comerciale specifice, Agenția a urmărit stabilirea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea fiabilității pieței produselor petroliere. În aceste circumstanțe, ANRE, promovând o politică prudentă în privința coșului de cheltuieli și profit inclus în calculul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, a decis aplicarea pentru semestrul doi al anului 2022 a coeficientului de eficientizare egal cu  „zero”, susține ANRE.

Președintele Asociației Fermierilor, Alexandru Slusari a declarat de nenumărate ori că deficitul de motorină din republica Moldova este cauzat inclusiv de plafonarea prețului.

"ANRE insistă că în țară nu există deficitul motorinei. Dar azi la mine telefonul este roșu de la apeluri ale fermierilor care nu pot cumpăra nicăieri combustibilul angro. Agricultori disperați merg cu canistre dis-de-dimineață la benzinăriile care mai au carburanți. În ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Unele entități, la înțelegere cu Dodon, încearcă să facă propagandă că de vină este Slusari, Platforma DA, Maia Sandu etc., care, evident, nu au nicio tangență cu stabilirea marjei comerciale. Mai mult ca atât, este posibil ca, în ajunul alegerilor sau în ziua votării, unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercând să influențeze rezultatele scrutinului”, susține Slusari.

Experții susțin că deși statistic pe piața Republicii Moldova există suficient carburant de facto nu e, deoarece o parte din motorină ajunge în Ucraina. Acolo prețul este mai mare, pentru că e nevoie pentru tehnica militară, și respectiv este livrat în țara vecină.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!