В мире

Criză severă pe piața merelor în Europa. Care sunt perspectivele

Автор: AgroExpert
mere - agroexpert.md

În prezent se atestă o criză severă pe piața merelor în Europa. Potrivit agenției de informații AMI (Agrarmarkt lnformations Gesellschaft mbH), există o supraproducție structurală de mere în Europa. Conform datelor AMI, cele 12 milioane de tone produse în UE în anul 2022 sunt cu 1,5-2 milioane de tone peste potențialul pieței.

În ultimii 10 ani, producția de mere în UE a ajuns într-un singur an (2017) sub 10 milioane de tone. În 3 ani, producția de mere a fost cuprinsă între 10,5 și 11 milioane de tone, iar în toți ceilalți ani a fost considerată mult mai mare.

Războiul din Ucraina

Atacul rusesc asupra Ucrainei nu este cauza crizei merelor, dar acesta a accelerat o serie de evoluții care au scos criza la iveală mai devreme și au făcut-o mai profundă.

Creșterea bruscă a producției poloneze

În majoritatea țărilor UE, producția de mere a rămas stabilă sau a scăzut în ultimii 10 ani. Există o singură excepție: Polonia. În această țară, cu sprijinul UE și al guvernului polonez, cultivarea, depozitele frigorifice, sortarea și vânzarea merelor au fost modernizate și drept urmare, producția a crescut cu aproximativ 1,5 milioane de tone.

Soiuri învechite

Dacă vorbim despre supraproducția de mere, aceasta se referă, în principal, la producerea prea mare a unui număr de soiuri. ldared, Jonagold, Boskoop și alte câteva soiuri nu se bucură de cerere din partea consumatorilor. Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, cel puțin o parte din aceste soiuri puteau fi exportate în Rusia, dar acest lucru este de domeniul trecutului.

O altă problemă, poate mult mai mare, este scăderea consumului de mere. De la an la an, consumul de mere scade. În plus, actuala criză economică impune cel puțin o parte a populației, din cauza prețurilor foarte mari la gaze și electricitate, să facă economii.

Din nefericire, merele nu fac parte din categoria alimentelor indispensabile, ceea ce duce la reducerea cheltuielilor pentru acestea.

Costuri de producție în creștere

În ultima perioadă, pomicultorii înregistrează o creștere bruscă a costurilor practic pentru toate mijloacele de producție, inclusiv a forței de muncă și a dobânzilor.

Într-un singur an, costurile de producție, inclusiv cele de refrigerare, sortare și vânzare, au crescut cu aproximativ 20-30 de cenți la kilogram. Așadar, prețul pentru un kilogram de mere va trebui să crească astfel încât pomicultorii să se poată menține la suprafață pe termen lung.

Cu toate acestea, din cauza evoluțiilor descrise mai sus (ofertă mare, scăderea consumului și puterii de cumpărare), există mai degrabă o presiune descendentă asupra prețurilor decât perspective de creștere a acestora.

Forumul viitorului

Situația este precară în multe regiuni producătoare de fructe. Existența ulterioară a multor gospodării este în pericol. Acesta a fost un motiv pertinent pentru ca AMI și centrul de cercetare din Esteburg, din regiunea pomicolă Niederelbe, din Germania de Nord, să organizeze la Jork, la sfârșitul anului 2022, un „forum al viitorului” privind perspectivele sectorului pomicol din această zonă.

La reuniune au participat 250 de producători și alte persoane implicate în ramură. Numărul de participanți reprezintă un indicator pentru interesul față de subiect și proporțiile problemei.

Cu toate acestea, rezultatele forumului sunt utile atât pentru fermierii din regiunea Niederelbe, cât și pentru producătorii de mere din toată Europa.

Ce alternativă există?

Care este soluția pentru criza actuală? În primul rând, în Europa trebuie redusă suprafața livezilor de mere, în special a soiurilor neprofitabile. Dar care este alternativa? Răspunsul va fi diferit pentru fiecare producător. Continuarea specializării doar pe mere se poate face doar în cazul în care agricultorul poate produce cel puțin 50 de tone per hectar la costuri reduse.

La forum, au fost, de asemenea, menționate drept alternative, cultivarea de soiuri conceptuale sau de mere ecologice. Alte posibilități, de exemplu, sunt cultivarea diferitor tipuri de fructe sau investiția în turism. Totodată, există nișe care pot fi explorate, cum ar fi ”culegeți singuri” (pick-your-own), ”adoptarea” pomilor de măr de către consumatori sau cultivarea nucilor.

Ușor de zis

Soluțiile oferite fac parte din categoria ”ușor de spus greu de făcut”. Reducerea suprafeței de măr prin defrișarea soiurilor învechite este recomandabilă, dar ce se întâmplă cu aceste terenuri? Cultivarea soiurilor conceptuale și a altor specii de fructe este cu siguranță o idee bună, dar necesită timp și bani. Restructurarea trebuie să aibă loc cât de curând posibil. Cu toate acestea, mulți cultivatori nu vor avea mijloacele financiare necesare.

Mai multă promovare

O alternativă este încercarea de a vinde mai multe mere la un preț mai mare. Cuvântul magic în acest caz este ”promovare”. Participanții la forumul de la Jork au conchis că sunt necesare campanii de promovare pentru a aduce merele în atenția consumatorilor. În acest sens, nu prețul, ci originea trebuie să fie în prim-plan.

Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi unul reușit. Până acum, supermarketurile strigau că preferă produsele de calitate din regiune, dar când vine vorba de criză, de cele mai dese ori, acestea aleg cel mai ieftin produs.

Forumul privind perspectivele pentru pomicultorii din nordul Germaniei nu a oferit nicio soluție pe măsură. Suprafața livezilor de mere și, în special, a soiurilor mai puțin profitabile trebuie să fie redusă. Cu toate acestea, este clar că majoritatea alternativelor sau măsurilor necesită răbdare, perseverență și mulți bani.

 

Pentru producătorii de mere, cultivarea de pomușoare nu reprezintă o alternativă. Este adevărat că popularitatea, de exemplu, a zmeurei și afinelor a crescut foarte mult în ultimii ani, dar a crescut enorm și producția globală a acestora.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!