Растениеводство

Cum să folosești cojile de ou ca îngrășământ pentru plante

Автор: AgroExpert
îngrășământ coji de ou - agroexpert.md

Bogate în calciu și microelemente vitale pentru dezvoltarea plantelor, cojile de ou pot fi transformate într-un fertilizator ecologic. Este ușor de asimilat de plante și nu presupune costuri mari. Acest timp de îngrășământ ecologic este foarte bun pentru toate plantele.

Totuși, cojile de ou se vor folosi doar ca supliment de nutrienți. În cazul în care exista deficit mare de minerale trebuie folosite produse din comerț, pentru a nu risca să pierzi legumele și florile din cauza lipsei de substanțe hrănitoare, scrie cumsa.ro

Poți hrăni cu acest fertilizator cireșii, florile, solanaceele, dar și ceapa, morcovii, coacăzele sau salata verde. Pentru cele mai bune rezultate, cojile de ou trebuie cât mai bine mărunțite și transformate în pulbere. Nutrienții vor fi mult mai ușor și repede absorbiți de plante. Totodată, cojile pot fi folosite și sub formă de infuzie.

Se recomandă să pui acest amestec de coji în pământ atunci când vine toamna, iar apoi să adaugi altele când vine primăvara. Daca îți place să cultivi roșii, ar trebui să știi că aceste fructe adoră calciul din cojile de ouă.

Rețeta este la indemna oricui. Ia 5 coji de ou și macină-le până devin o pulbere fină. Apoi, toarnă peste ele apă clocotită și acoperă recipientul cu un capac. Amestecul trebuie sa stea la macerat o săptămâna. Ai grijă să agiți recipientul zilnic. După ce trec cele 7 zile, diluează conținutul recipientului cu apă. Proporția trebuie sa fie 1:3. 

Amestecul poate fi folosit pentru răsadurile de vinete, ardei, sfeclă și alte legume, cât și pentru rădăcinoase. De asemenea, îngrășământul este bun și dacă este adăugat în recipientele pentru răsaduri și ghivecele de flori. În acest caz, cojile sunt numai bune ca supliment de îngrășământ.

S-a descoperit faptul că rămășitele de la ou sunt perfecte și pentru sol. Cojile vor fi de un real ajutor în cazul în care substratul este unul acid. Va reduce din aciditate, plus că îl va hrăni. Pentru o astfel de situație, vei avea nevoie la fiecare metru pătrat de substrat de 2 căni de coji de ou bine zdrobite. Daca este cazul de un sol foarte acid, se va ajunge la un necesar de 1 kg de coji de ou pe metrul pătrat.

Cele mai bune rezultate se vor obține în timpul lucrărilor din toamnă, când pământul se va amesteca foarte bine cu cojile mărunțite distribuite pe suprafața terenului ce urmează să fie arat. Cu această ocazie solul va fi afânat și va fi îmbunătățit fluxul de aer din el. De această dată, cojile de ou nu trebuie să fie transformat în pulbere. Se mărunțesc superficial, nu înainte de a fi date puțin la cuptor. Acest lucru va ajuta la absorbirea calciului mult mai repede de sol.

Resturi de la ou sunt un bun aliat și în combaterea bolilor și dăunătorilor. Astfel, răsadurile care sunt presărate cu pulbere din coji de ou vor fi protejate de putregai, iar rădăcinile vor fi protejate de anumiți dăunători.

Pulberea va ține departe și insectele, asta în cazul în care este adăugat și puțin ulei de floarea soarelui și amestecul se îngroapă între rândurile de plante. Cojile de ou vor ține departe și limacșii dacă vor fi așezate a baza plantelor și în jurul lor.

Resturile sunt un aliat pentru orice plantă. Este motivul pentru care grădinarii sfătuiesc ca înainte de orice plantare să pui în gaură respectivă coji de ou. Vei observa că vei avea plante care se dezvoltă sănătos și rapid.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!