В Молдове

Cum se cultivă Carolina Reaper, cel mai iute ardei din lume

Автор: AgroExpert
ardei cultivare semințe - AgroExpert.md

Cum se cultivă cel mai iute ardei din lume, Carolina Reaper. Cultivarea ardeilor iuți își are secretele sale dacă vrei să obții o producție bună și, bineînțeles, foarte iute. În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre soiul de ardei Carolina Reaper – de la origine, cultivare, îngrijire, recoltare și obținerea semințelor pentru următoarea cultură.

  • Originea ardeiului iute Carolina Reaper;
  • Soiul de ardei iute Carolina Reaper – caracteristici;
  • Cultivarea ardeiului Carolina Reaper – condiții de mediu, plantare;
  • Cultura de ardei Carolina Reaper  – creşterea și îngrijirea;
  • Ardei Carolina Reaper – recoltarea semințelor.

Soiul de ardei Carolina Reaper este foarte popular atât printre grădinarii amatori, cât și printre cei profesioniști. Acești ardei sunt și mai căutați în rândul iubitorilor de alimente picante, care în fiecare an organizează concursuri de mâncat Carolina Reaper. În acest moment, recordul mondial îi aparține unui anume Wayne Algenio, care a reușit să mănânce 119 grame de ardei în 60 de secunde. În comparație cu un jalapeno obișnuit, Carolina Reaper este de 175 până la 880 de ori mai iute.

Soiul de ardei iute Carolina Reaper este cultivat și în România, unde se găsesc semințe la prețuri accesibile.

Originea ardeiului iute Carolina Reaper

Soiul Carolina Reaper, cunoscut și sub denumirea de HP22B, se referă la specia de ardei Capsicum Chinense, care a fost recunoscut oficial drept cel mai iute ardei din lume, conform Cărții Recordurilor Guinness în 2013. Iuțeala medie a unui Carolina Reaper este de aproximativ 1.569.300 unități pe scara Scoville (cu toate acestea, unele fructe pot ajunge până la 2,2 milioane de Scoville). Recordul anterior a fost deținut de ardeiul Trinidad Scorpion, care a intrat și în Cartea Recordurilor Guinness în 2012. Acest soi se obține prin încrucișarea ardeiului Naga Jolokia cu Habanero roșu, autorul fiind un grădinar american pe nume Ed Curry, care l-a dezvoltat în Carolina de Sud.

Și cercetătorii români se mândresc cu un soi de ardei foarte iute, demn de Cartea Recordurilor.

Soiul de ardei iute Carolina Reaper – caracteristici

Soiul de ardei iute Carolina Reaper este caracterizat de o plantă perenă, viguroasă, ce poate măsura până la 130 cm înălțime și 120 cm în lățime. Fructele adică ardeii iuți sunt, în cea mai mare parte, de culoare roșie, dar se pot găsi variații și în alte nuanțe. Ca aspect, Carolina Reaper este foarte asemănător cu fructul ardeiului Trinidad Scorpion, cu excepția vârfului mai lung, ce imită acul unei insecte. O plantă poate produce, simultan, 20-30 de ardei.

Ardeii Carolina Reaper nu sunt mari, au dimensiuni potrivite pentru ”categoria” lor. Lungimea variază de la 3 la 7 cm, iar greutatea – de la 5 la 10 grame. Dintr-un singur ardei se pot obține doar 20 de semințe dintr-o bucată.

Ardeiul Carolina Reaper înflorește după 100 – 110 zile de la germinare, iar recoltarea se poate face după încă 30 – 40 de zile.

Cultivarea ardeiului Carolina Reaper – condiții de mediu, plantare

Cultivarea ardeiului Carolina Reaper trebuie să țină cont de câteva cerințe privind condițiile de mediu și de plantare. Acest ardei are nevoie constant de căldură și lumină. Se recomandă ca atunci când semințele germinează, să se creeze condiții speciale de umiditate constantă și o temperatură de 23 – 25 ° C.

Cultivarea ardeiului Carolina Reaper se face din răsaduri. Semințele sunt plantate într-un recipient pregătit, pe fundul căruia se așază un material pentru drenaj. Solul trebuie să aibă un pH de 5,5 – 7,0 (pH-ul ideal ar fi 6,0 – 6,5).

După udarea solului, se plantează semințele de ardei Carolina Reaper la o adâncime de 5 mm, distanța între acestea fiind de 3 cm. Apoi, containerul este acoperit etanș cu o folie și plasat într-un loc cald.

După ce semințele germinează, de obicei, în 10-14 zile, ele trebuie mutate într-un loc însorit sau se pot folosi lămpi. În această perioadă, nu este necesară fertilizarea plantelor de ardei cu îngrășăminte minerale.

Folia se îndepărtează la fiecare 2 zile, astfel încât plantele să primească aer proaspăt. Asigură-te mereu ca solul să fie mereu umed, fără a-l uda în exces.

Repicarea răsadurilor de ardei Carolina Reaper se face când plăntuțele au 3 – 5 frunze adevărate. Ardeii se mută în recipiente mai mari, separate, în carese vor și crește în continuare plantele, până la recoltare. La repicare, nu deteriora sistemul radicular al ardeilor. Carolina Reaper iubește lumina soarelui astfel că, după repicare, e bine să plasezi plantele într-un loc însorit.

Udarea plantelor tinere de Carolina Reaper se face după necesitate.

Cultura de ardei Carolina Reaper  – creşterea și îngrijirea

Creșterea și îngrijirea ardeiului Carolina Reaper este destul de solicitantă. După ce ardeii au fost transplantați într-un recipient mai mare, vor începe să crească rapid. Este momentul ideal să se aplice îngrășăminte de azot-fosfor, la o temperatură de 23-29 °C.

După ce planta a atins anumite dimensiuni și începe să înflorească, necesită hrănire constantă. Acum, ardeiul are nevoie de potasiu și oligoelemente. Ai grijă să nu ții plantele la o temperatură mai mare de 29° C deoarece își pierd florile și nu mai produc fructe.

Cum se cultivă cel mai iute ardei din lume, Carolina Reaper. Mozaicul este o boală comună a ardeiului, inclusiv la soiul Carolina Reaper. Boala este răspândită de afide și musca albă și are ca rezultat îngustarea și îngroșarea frunzelor. La plantele care sunt grav afectate, singurul remediu real este eliminarea, pentru a preveni infectarea celor sănătoase. Pentru a ține sub control problema afidelor, poți apela la buburuze, fiind prădătorii naturali ai afidelor. Alte metode includ îndepărtarea manuală sau folosirea unor insecticide.

Carolina Reaper produce o mulțime de flori, dar multe dintre ele cad. Pentru a preveni căderea florilor, planta poate fi pulverizată cu o soluție 1 – 2% acid boric. În principiu, planta însăși determină câte fructe poate produce. Când florile sunt tratate cu acid boric, vei obține o producție mai mare de ardei, dar vor avea dimensiuni mai mici, în timp ce plantele netratate vor avea mai puține fructe, dar ardeii vor fi mai mari.

Nu uda în exces plantele, deoarece fructele pot începe să crape.

Recoltarea ardeilor Carolina Reaper se face când ei sunt complet roșii.

Ardei Carolina Reaper – recoltarea semințelor

Cum se cultivă cel mai iute ardei din lume, Carolina Reaper. Înmulțirea ardeiului Carolina Reaper se face prin semințe. Acestea se recoltează de la o producție sănătoasă. Se adună ardeii copți, se taie în jumătate și se recoltează doar semințele care sunt mai aproape de vârf. Acestea au 100% șanse de germinare, la restul este de 90%.

Semințe de ardei iute Carolina Reaper se găsesc și de cumpărat. În România, un plicuțe de semințe de Carolina Reaper are un preț de 6-7 lei și conține 8-10 semințe de ardei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!