Autoritățile declară că rămân deschise pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice cu agricultorii care au ieșit la proteste în peste 20 de raioane din țară. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că deciziile Cabinetului de miniștri sunt luate pentru întreaga societate.
„Evident că fermierii vor mai multe subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv cetățenii care vor prețuri mai mici și agricultorii mici și mijlocii care vor să aibă acces la subvenții de calitate”, a punctat Daniel Vodă.
Contactați de AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru dezvoltarea sectorului.
„Pentru că obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor, am elaborat și începem implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal. MAIA și Guvernul este în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor utilizate în toamna anului 2022. Pentru dezvoltarea acestui sector, avem nevoie de mai multe investiții și tipuri de finanțare care necesită coordonare și dialog”, a mai declarat Daniela Turculeț.
Totodată, autoritățile subliniază că la rectificarea bugetară de săptămâna trecută au fost alocați 100 de milioane lei, pentru a fi distribuiți agricultorilor prin fondul de subvenționare gestionat de AIPA.
„În vederea susținerii tuturor agricultorilor, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică acestora. În anul curent, din bugetul de stat au fost alocați 1.6 miliarde lei pentru subvenționarea agricultorilor. Până în prezent, pe conturile agricultorilor au fost debursați peste 600 milioane Lei. Actualmente, AIPA lucrează la capacitate maximă, iar pentru a accelera procesele, instituția a fost restructurată și anume prin dublarea numărului de angajați și crearea de subdiviziuni noi. Curând vor fi deschise concursurile pentru angajarea noilor colaboratori”, se arată în răspunsul oferit de către consultanta principală al Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul MAIA, Daniela Turculeț.
În a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol.
Precizăm că, fermierii din mai multe localități din țară au ieșit la protest. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.
Solicitările agricultorilor includ:
- Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
- Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
- Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
- Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
- Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!