La pregătirea familiilor pentru perioada de iarnă este necesar de verificat prezența mierii de mană. Când apar condiţii prielnice pentru dezvoltarea insectelor producătoare de mană, albinele neavând alte surse de nectar, culeg mana, care reprezintă excrementele insectelor care se hrănesc cu sucul dulce al plantelor.
Insectele consumă doar proteina, pe când glucidele sunt aruncate cu excreţiile lor. Albinele culeg acea substanţă dulce, bogată în săruri minerale, și o depozitează în calitate de rezerve de hrană.
Consumarea mierii de mană în perioada rece de către albine are efect nociv, provocând forme grave de diaree, intoxicaţii și mortalitatea ridicată a lor.
Se impune identificarea fagurilor care conţin miere de mană și îndepărtarea acestora din rezervele destinate iernării.
Cum se identifică mierea de mană?
În condiţii de prisacă, mierea de mană poate fi identificată organoleptic de către apicultor, când se apreciază liber după culoare, mai ales în fagurii deschiși, ea are o culoare închisă (brună, brună-roșcată, brună-verzuie), este vâscoasă, nu cristalizează, are un ușor gust de zahăr caramelizat, iar fagurii care conţin miere de mană, de regulă, nu sunt căpăciţi de către albine.
Pentru identificarea mai precisă, se fac niște analize chimice simple și accesibile, în care se utilizează ca reactivi apa de var sau alcoolul etilic de 90%. Se iau probe de la cel putin 20% din familiile de albine, de pe 2-3 faguri din fiecare și din diferite locuri din cuib (în atenţie vor fi, în primul rând, fagurii necăpăciţi). Se procedează apoi la reacţia cu hidroxid de calciu (apă de var) sau alcool.
Reacţia cu hidroxid de calciu pentru a depista mierea de mană
Într-o eprubetă se introduc 2cm³ miere si 2cm³ apă distilată sau apă de ploaie. După dizolvare, se adaugă 4cm³ de hidroxid de calciu. După omogenizare, se încălzește până la fierbere.
Dacă soluţia obținută va deveni tulbure, iar după ceva timp se va sedimenta un precipitat, rezultă că mierea este de mană. Cu cât flocoanele care apar sunt mai mari și se depun într-un strat mai gros, cu atât mierea este mai dăunătoare pentru albine.
Reacţia cu alcool pentru a depista mierea de mană
Se toarnă într-o eprubetă 20cm³ de alcool de 90% peste o soluţie din 2cm³ miere și 2cm³ apă distilată. Fără a se încălzi, soluţia va deveni tulbure dacă mierea este de mană.
Semnele de intoxicație la albine
Intoxicaţia cu mană apare în urma consumului mierii de mană, când nimerește o cantitate mai însemnată de mană în proviziile albinelor pentru iarnă. Mai des apare la sfârșitul iernii și primăvara timpuriu.
Simptome: albinele au abdomenul balonat, intestinul mediu are culoarea cafenie sau neagră, se rupe ușor. Pe pereţii stupului, pe faguri se văd pete de culoare cafeniu-închis cu un miros neplăcut.
Tratamentul se face prin îmbunătăţirea condiţiilor de întreţinere.
În cazul când se depistează prezenţa mierii de mană, se recomandă de extras urgent mierea și de înlocuit mierea de mană cu sirop din zahăr sau invert (Apinectar).
Informațiile se conțin într-un ghid privind bunele practici în apicultură în contextul schimbărilor climatice elaborat de președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!