Inflația în Moldova scade pentru a 10 lună consecutiv și a ajuns la 9,7% în valoare anuală, o scădere impresionantă comparativ cu 34,6% în octombrie 2022. Ultima dată inflație mai mică de 10% a fost acum aproape doi ani în urmă, când în octombrie 2021 ea a constituit 8,8%, apoi a urmat un maraton fără precedent în ultimii 20 de ani de creștere continuă a prețurilor, în special la produsele energetice și cele alimentare, punctează expertul economic Veasceslav Ioniță.
„Acum pe lângă reducerea inflației, în vara acestui an, am înregistrat și o scădere de prețuri la produsele alimentare, care s-au redus cu 2,2%. De regulă vara înregistrăm mereu o scădere de prețuri la produsele alimentare, dar nu și în 2022, când ele doar au încetinit din creștere, dar au continuat să crească. De fapt am avut un maraton de 2 ani de creștere continuă a prețurilor la produsele alimentare”, explică expertul.
Totuși, după o scădere de 2,2%, nimeni nu resimte această reducere. Potrivit lui Ioniță, pentru a răspunde la această întrebare trebuie să analizăm cu cât au crescut prețurile la produsele alimentare în ultimii 2,5 ani, perioadă în care ele au cunoscut o creștere fără precedent pentru ultimii 20 de ani.
„Anul 2020 a fost anul cu cea mai mică inflație din istoria Moldovei de la obținerea independenței, dar și înainte de independență o inflație de doar 0,4% anual noi am avut doar înainte de anii 70. Deci putem afirma cu certitudine că în 2020 Moldova a înregistrat cea mai mică rată a inflației din ultimii 50 de ani”, subliniază economistul.
Pentru a înțelege fenomenul inflației din 2021-2023, este necesar să ne raportăm la anul 2020, anul cu cea mai mică rată a inflației.
„De atunci și până în luna mai anul curent prețurile la produsele alimentare au crescut cu 61,7%. Altfel spus cea ce în 2020 putea fi procurat cu 100 lei în mai 2023 erau necesari deja aproape 162 de lei. Reducerea de acum este una plăcută, dar prea mică. Da în prezent pentru același coș de produse plătim cu 4 lei mai puțin decât în luna mai, dar cu 58 de lei mai mult decât acum 2 ani și jumătate.
Mai avem nevoie de timp, pentru a ne adapta la noile prețuri și noile realități, iar până atunci, nouă, celor care analizăm evoluția prețurilor, ne este foarte greu să explicăm populației cum ele scad, dacă nimeni nu simte această scădere”, punctează expertul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!