Proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI) a fost lansat pe 19 decembrie. 55 de milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova, până în anul 2029.
„Prima componentă a proiectului vizează îmbunătățirea guvernanței și managementului cunoștințelor agricole. Aici se va pune accent pe eficientizarea funcționalității AIPA, continuarea digitalizării ANSA, armonizarea cadrului legislativ și normativ național la cerințele UE, managementul cunoștințelor agricole prin reabilitarea serviciilor de extensiune și modernizarea serviciilor de medicină veterinară. Componenta doi ține de creșterea prin dezvoltarea lanțurilor valorice. Această componentă vizează dezvoltarea sectorului de lapte și carne, precum și a subsectorului de legume și produse de nișă. A treia componentă se axează pe reabilitarea infrastructurii de irigare”, a declarat directorul executiv al Unităţii Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii (UCIMPA), finanțate de Banca Mondială, Liviu Gumovschi.
Proiectul va sprijini eforturile autorităților naționale de a îmbunătăți nivelul de trai și de muncă în mediul rural, de a consolida reziliența sectorului agricol precum și de a crește veniturile agricultorilor. Banii sunt prevăzuți, inclusiv, pentru alinierea la cerințele pieței comunitare și sporirea accesului pe rafturile UE.
Citește și: Investiții pentru o agricultură eficientă: În ce constă proiectul AGGRI
Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că două sectoare vor fi prioritare – zootehnia și irigația.
„Eu cred că acest proiect simbolizează un nou început pentru agricultură, dar așa ca la carte. Vom pune accent pe sistemul de irigare din Sud-Est, Sud-Vest și în Nordul Republicii Moldova. Noi am identificat asociații de agricultori care generează producție agricolă cu un înalt potențial financiar și au nevoie de apă pentru dezvoltarea lor durabilă. Am ales nordul pentru că se crește legumele, produse extrem de valoroase, căutate și importante pentru Republica Moldova, iar acești oameni au nevoie de apă ca să poată să-și mărească producția. Sudul pentru că se confruntă cu seceta, avem cea mai mare plantație de nuci din Republica Moldova, cea mai mare tranzacție nouă de viță-de-vie cu soiuri tehnice de o calitate deosebită. O altă parte componentă este zootehnia, care este regina agriculturii. Vom investi bani pentru ca Republica Moldova să-și restabilească acest segment. Fără zootehnie nu putem vorbi despre sănătatea pământului și despre sănătatea populației”, menționează oficialul.
Programul de granturi vizează dezvoltarea sectorului agricol prin alinierea investițiilor și proceselor la cerințele unui viitor program IPARD pentru Republica Moldova. Prioritar, sprijinul se va acorda pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, și anume:
- bovine (pentru producția de lapte, de carne și mixte); și
- ovine și caprine (pentru producția de lapte, de carne și mixte).
Află și: Granturi AGGRI pentru dezvoltarea zootehniei: Care sunt condițiile
„Programul de granturi se va axa pe încurajarea investițiilor care vor ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea și să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție. Valoarea maximă a grantului este de un milion de dolari, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției eligibile”, specifică secretarul de Stat din cadrul MAIA, Iurie Scripnic.
Despre problematica insuficienței de apă, dar și despre reabilitarea infrastructurii de irigare, a explicat secretarul de stat din cadrul MAIA, Vasile Șarban.
„Vedem care este problematica lipsei de apă. Cu toții cunoaștem că apa este factorul limitativ principal pentru dezvoltarea culturilor agricole. Pe cât este de necesare, pe atât este și de insuficient. Va fi oferit suport pentru reabilitarea infrastructurii de irigare SCI „Tudora” și interconectarea acesteia cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă). Astfel, vor fi repuse în circuitul irigabil circa 3.700 de hectare de terenuri agricole. Va fi oferit suport pentru reabilitarea SCI „Tețcani” și interconectarea acesteia cu SCI „Corjeuți” (Briceni) și suport pentru reabilitarea SCI „Etulia”, ce se bazează pe captarea apei din lacul Cahul”, a susținut Vasile Șarban.
Te-ar putea interesa și: Care sisteme de irigare vor fi reabilitate în cadrul proiectului AGGRI
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!