Începe numărătoarea inversă până la târgul cu produse autohtone, care se va desfășura în Parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani al Capitalei, în zilele de 6 și 7 martie. Potrivit organizatoarei, Diana Crudu, din totalul producătorilor locali prezenți la acest târg, în jur de 95% vor fi femei care au lansat afaceri agricole în țară.
Circa 60 de producători locali de struguri, mere, prune, migdale, alune, pomușoare proaspete și uscate, miere de albini și produse derivate, cașcaval și mezeluri, ceaiuri din plante naturale, dar și produse handmade, își vor expune produsele în cadrul târgului respectiv. De asemenea, vânzătorii vor putea comunica direct cu cumpărătorii, oferindu-le toate informațiile necesare despre producția proprie, despre condițiile de păstrare și alte detalii despre produsele lor. Totodată, târgul este locul ideal unde mulți bărbați vor putea achiziționa cadouri perfecte pentru ziua de 8 martie.
”Am dat prioritate femeilor producătoare de această dată, astfel 95 la sută din producătorii prezenți la acest târg, vor fi femei producătoare, iar pentru ele va fi un adevărat cadou dacă produsele realizate de ele cu multă grijă și pasiune, vor fi apreciate de către vizitatori și cumpărate. Bărbații vor putea găsi cadouri pentru toate gusturile, de la fructe proaspete, uscate, cu alune, migdale, lumânări parfumate, săpunuri naturale, toate handmade, cipsuri din fructe, prune în ciocolată. Vom avea producători de cașcavaluri deosebite cu nuci și condimente adăugate de la Drochia, din Slobozia Mare, producători de vinuri, o familie producătoare de pâine fără conservanți din Orhei. Va fi o adevărată sărbătoare, un tribut adus femeilor care lucrează în agricultură” susține organizatoarea târgului Diana Crudu.
Potrivit ei, anul 2020 a fost considerat drept anul supraviețurii pentru fermierii locali. Agricultorii s-au confruntat cu o serie de probleme din cauza condițiilor meteorologice nefaste precum înghețurile, seceta, dar și criza pandemică i-a afectat nespus de mult.
”Organizarea târgurilor înseamnă o rază de speranță pentru majoritatea producătorilor locali, iar moldovenii sunt îndemnați să vină și să susțină micile afaceri autohtone, să cumpere produsele autohtone, care merită a fi consumate. Bineînțeles vom avea grijă să fie respectate toate măsurile de siguranță, pe durata desfășurării acestui eveniment” a menționat Diana Crudu.
Organizatoarea Diana Crudu este și ea producătoare de struguri de masă și prin urmare cunoaște toate subtilitățile și dificultățile prin care trec producătorii autohtoni. De altfel, pe parcursul ultimilor ani, a fost inițiatoarea târgurilor prin diferite raioane ale țării, pentru a susține producătorii locali, pentru a-i ajuta să-și realizeze marfa acasă, în primul rând, ulterior în afară țării.
”Consider că astfel de târguri sunt necesare pentru producătorii noștri, cel puțin o dată pe lună, ca să aibă posibilitatea de a-și vinde marfa într-un loc autorizat, pentru că chiar au ce propune cumpărătorilor autohtoni. Locația preconizată de autorități, în zona Kentford, nu este suficientă, este un spațiu destul de mic. Prin urmare, ar fi indicat să fie identificată o platformă destinată anume pentru producătorii autohtoni, prin care să fie realizată conexiunea directă dintre consumatori și producători” a mai adăugat Diana Crudu.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!