В Молдове

Directoarea executivă a FDD Moldova a ținut un discurs în cadrul conferinței MACRO 2021

Directoarea executivă a Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova), Valentina Badrajan, a susținut un discurs în cadrul conferinței MACRO 2021, organizată de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în parteneriat cu Fundația „Friederich Ebert”. În ediția din acest an au fost puse în discuție principalele concluzii și lecții învățate în cei 30 de ani de independență.  

Badrajan a făcut o scurtă retrospectivă a activității profesionale în cadrul Ministerului Finanțelor în primii  ani de independență, care au fost cei mai dificili și cruciali pentru țară.

„Trebuiau puse bazele funcționării unui nou stat, fiind imperativă  elaborarea cadrului legislativ și normativ ce ține de procesul și sistemul bugetar, datoria publică și garanțiile de stat, Codul Fiscal ș.a. Era necesară totodată și crearea principalelor structuri și organe relevante, cum ar fi Trezoreria de stat, Visteria de stat, organele fiscale și de control financiar. În tot acest parcurs nu am fost singuri, beneficiind de suportul partenerilor de dezvoltare.”

În același timp, directoarea FDD Moldova s-a referit și la cauzele asimilării reduse a asistenței externe, acordată țării sub formă de granturi sau împrumuturi direcționate în diverse domenii. Printre factorii principali care influențează nivelul de valorificare a mijloacelor externe și reduc eficiența reformelor dna Badrajan a menționat despre instabilitatea politică, reorganizările instituționale care se produc practic la fiecare ciclu de schimbare a guvernărilor, potențialul limitat de personal înalt calificat, motivația financiară neadecvată a angajaților publici, procesele și reglementările instituționale birocratizate ș.a.

În baza tuturor experiențelor acumulate, atât pozitive cât și negative, printre care și gestionarea celui mai de amploare program de asistență externă nerambursabilă ,,Compact”, dna Badrajan a sugerat unele recomandări: „Pentru dezvoltarea durabilă a țării este imperativă alinierea proiectelor finanțate din resurse externe la prioritățile naționale. De asemenea, este necesar de orientat suportul extern pe programe de dezvoltare și susținere a sectoarelor reale ale economiei, generatoare de plus valoare. În condițiile deficitului forțelor de muncă de pus accentul pe tehnologizarea economiei, inclusiv a agriculturii. Concomitent este importantă și onorarea de către Guvern a angajamentelor asumate față de parteneri prin adoptarea cadrului legal și normativ aferent principalelor precondiții ale acordurilor semnate, iar implementarea proiectelor să fie transparentă și responsabilă cu focusarea pe rezultate. În aceeași ordine de idei se înscrie și procesul de consultare, comunicare și informare a publicului larg privind derularea implementării proiectelor și rezultatele atinse, precum și asigurarea sustenabilității investițiilor. Trebuie să fim capabili să gestionăm transparent și eficient mijloacele provenite din exterior, astfel încât fiecare leu investit în țară să genereze în timp alte venituri”, a subliniat directoarea executivă FDD Moldova.

Evenimentul a întrunit factori de decizie guvernamentali, experți locali și internaționali, reprezentanți ai autorităților locale, sectorului privat, sectorului asociativ și mediului academic din Republica Moldova.

Conferința MACRO (Moldova: Assessing Country Risks and Opportunities - Moldova: Evaluarea Riscurilor și Oportunităților Țării) este un eveniment anual, aflat la a IX-a ediție, servind drept o platformă de dezbateri intelectuale, la care sunt aduse în discuție cele mai stringente probleme economice și sociale ale Republicii Moldova cu scopul de a fi găsite soluții pentru rezolvarea acestora.

Sursa: sda.gov.md

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!