В мире

Egiptul amână plata pentru importurile sale de grâu din cauza crizei de valută prin care trece

Автор: AgroExpert
Egipt, cereale, plată - AgroExpert.md

Egiptul a ajuns în situaţia în care trebuie să amâne plata pentru importurile sale mari de grâu, în unele cazuri chiar şi cu câteva luni, din cauza lipsei valutei, susţin oficialii guvernamentali şi traderii consultaţi de Reuters.

Egiptul este unul din cei mai mari importatori mondiali de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind zeci de milioane de persoane.

Sub protecţia anonimatului, patru traderi de cereale au dezvăluit pentru Reuters că întârzierile la plata pentru grâul achiziţionat de statul egiptean sunt fără precedent, în condiţiile în care se întind pe mai multe luni. Potrivit traderilor, problemele au început cu livrările de grâu care au ajuns în Egipt în luna decembrie a anului trecut şi care trebuiau achitate prin folosirea unor scrisori de credit pe 180 de zile. Conform acestor scrisori, în mod obişnuit, un furnizor primeşte banii prin banca sa în jurul datei la care face livrarea iar guvernul egiptean are la dispoziţie 180 de zile să plătească banca furnizorului.

Cu toate acestea, traderii consultaţi de Reuters susţin că băncile de stat din Egipt, inclusiv Banque Misr, care acţionează în numele Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, au deschis scrisori de credit după câteva săptămâni şi chiar luni după ce s-a făcut livrarea. Unul din traderi spune că săptămâna trecută aştepta încă plata pentru o livrare făcută la începutul anului.

Un alt trader spune că în prezent băncile de stat din Egipt trebuie să deschidă scrisori de credit pentru aproximativ opt livrări de grâu, în timp ce un alt trader spune că până la 11 livrări de grâu nu au fost încă achitate. Astfel de întârzieri nu au mai fost raportate până acum.

„Nu au fost niciodată astfel de întârzieri. Însă şi ţara nu a fost în această situaţie până acum. Este ceva complet nou pentru Egipt”, a spus un al treilea trader.

Ministrul egiptean al Aprovizionării, Ali Moselhy a recunoscut că au apărut întârzieri dar a dat vina pentru această situaţie pe o criză de valută care a fost agravată de problemele economice create de războiul din Ucraina. „Nu vrem să punem presiune pe banca centrală. De acea discutăm cu furnizorii şi le mulţumim foarte mult pentru înţelegerea lor”, a spus Moselhy.

În mod normal, în fiecare an, Egiptul cumpără aproximativ cinci milioane de tone de grâu din străinătate iar pâinea subvenţionată este disponibilă pentru 70 din cei 104 milioane de egipteni. Ministerul egiptean de Finanţe a estimat că finanţarea pentru programele de subvenţionare a alimentelor, în principal pâine, va creşte cu 41,9% până la 127,7 miliarde lire egiptene (4,1 miliarde dolari) în exerciţiul fiscal care va începe în luna iulie 2023 şi se va încheia în luna iunie 2024.

Egiptul cumpără frecvent grâu din România, o astfel de achiziţie fiind anunţată chiar la începutul acestei luni, când GASC a a acceptat două oferte pentru grâu din România, una de la Agro Chirnogi pentru 60.000 de tone de grâu, şi alta tot pentru 60.000 de tone de grâu de la Olam.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!