Conversia înseamnă tranziția de la producția neecologică la producția ecologică într-un anumit interval de timp. Perioada de conversie include mai mulți pași divizați în două etape: planificarea conversiei pre-certificare și conversia oficială.
Prima etapă, planificarea conversiei pre-certificare, presupune o analiză mai amplă din partea operatorului și include șapte pași:
- Enumerați motivele pentru care doriți să treceți la agricultura ecologică. Acestea pot fi diverse: convingeri ecologice, biodiversitate, avantaje financiare sau responsabilitate socială.
„Agricultura ecologică nu poate fi practicată doar pentru avantaje economice, dar nici nu poate dura în timp dacă nu va fi rentabilă. Agricultura ecologică poate fi plină de satisfacții, dar provocatoare din cauza restricțiilor privind practicile de management a documentelor și înregistrărilor, dar și inspecțiile anuale”, se arată în materialul video publicat de Certificat-Eco.
- Cercetați informații despre produse și cerințele peții. Astfel, răspundeți la următoarele întrebări: care este piața pe care doriți să plasați produsele și care sunt cerințele acestei piețe? Care este cererea pe piață pentru aceste produse? Care sunt standardele privind producția ecologică acceptate pe această piață?
- Studiați cerințele din standardele ecologice și analizați pretabilitatea la producția ecologică. Încercați să răspundeți la următoarele întrebări: Cât de potrivite sunt terenurile, culturile, produsele și exploatațiile pentru producția ecologică? Aveți o sursă de îngrășăminte organice sau alternative permise pentru menținerea și sporirea fertilității? Te poți vedea făcând agricultură fără a te baza pe pesticide și îngrășăminte chimice? Cunoști alternative permise pentru managementul buruienilor, bolilor și dăunătorilor?
- Analizați profitabilitatea adoptării noului sistem.
Potrivit materialului video, agricultura ecologică poate fi un sistem de agricultură profitabilă cu menținerea unor niveluri bune de producție, costuri mai mici pentru inputuri și prețuri de piață premium.
- Decideți ce includeți în conversie: terenuri, produse, exploatații. Totodată, este interzisă producția paralelă (adică atât ecologică, cât și neecologică).
- Selectați organismul de control cu care veți iniția certificarea.
Conversia oficială, reprezintă a doua etapă și include 4 pași:
- Solicitare de certificare. Contactați organismul de control selectat și solicitați formulare pentru aplicarea la sistemul de control.
De obicei, organismele de control operează cu formulare speciale, în care veți descrie: standardul pentru care aplicați, activitățile, culturile produsele pentru care solicitați certificarea, descrierea resurselor care vor fi implicate.
- Organismul de control analizează solicitarea și informațiile expediate de dumneavoastră. Dacă informațiile sunt suficiente va fi emisă decizia de a fi inclusă în sistemul de control și veți semna un acord de certificare. Odată cu semnarea acestuia, operatorul își asumă angajamentul să respecte cerințele cu privire la producția ecologică.
- Inspecția. Organismul de control va desemna un inspector care va verifica dacă cele declarate de dumneavoastră la solicitarea certificării corespund realității.
- Analizați rezultatele inspecției și emiterea deciziei de certificare.
Dacă după prima inspecție nu au fost constatate neconformități se emite primul certificat, care confirmă că conversia spre producția ecologică este în curs.
„Inspecțiile se repetă în fiecare an, minim un control va fi planificat. În perioada dintre inspecții, operatorul respectă toate cerințele de agricultură ecologică și păstrează înregistrările, deoarece doar prin înregistrări putem demonstra dacă au fost sau nu respectate cerințele. După finisarea perioadei de conversie, inspecțiile și certificarea continuă. Dacă aceasta se stopează atunci perioada de conversie este anulată”, a declarat directorul Certificat-Eco, Alexandrina Livinscaia.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!