Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor informează comercianții și consumatorii că producţia alcoolică și produsele vitivinicole, îmbuteliate și puse în circulație, trebuie să fie etichetate. Este vorba despre toate categoriile de vinuri, inclusiv vinurile spumante, produsele vitivinicole aromatizate și produsele pe bază de vin.
La etichetare se folosesc următoarele indicații obligatorii:
-
denumirea sau marca sub care este comercializat produsul;
-
denumirea categoriei de produs;
-
denumirea indicaţiei geografice protejate sau denumirea de origine protejată;
-
menţiunile „denumire de origine protejată” sau „indicaţie geografică protejată”;
-
concentraţia alcoolică;
-
categoria produsului în funcţie de concentraţia în masă a zaharurilor;
-
volumul nominal al produsului;
-
ţara de origine a produsului.
Pentru produsele vitivinicole și producția alcoolică nu se reglementează obligativitatea indicării pe etichetă sau pe ambalajul de desfacere a „termenului de garanție”.
Totodată, este obligatorie indicarea „termenului de valabilitate” pe eticheta producției alcoolice a căror concentrație alcoolică este de până la 10 % vol., printre care sunt băuturile de vin, băuturile alcoolice, inclusiv berea.
Agenția mai informează că toată producția alcoolică și produsele vitivinicole comercializate prin unitățile de comerț cu amănuntul trebuie să fie însoțite de certificate de conformitate emise de un organism de certificare acreditat și, după caz, de certificate de calitate emise de producător, iar, la solicitarea consumatorilor, trebuie să fie prezentate cu eliberarea la necesitate a unei copii.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!