Репортажи

Experiment de însămânțare artificială a caprinelor la sudul Moldovei

O procedură de însămânțare artificială la caprine, a avut loc în premieră pe teritoriul țării nostre, după mai mulți ani. Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica, Pavel Prisăcaru, însămânțarea artificială este cea mai nouă și cea ma bună metodă de montă, prin faptul că sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele în același timp.

Evenimentul s-a produs cu participarea specialiștilor de la Asociația  Crescătorilor de capre din România, ”Caprirom”, cât și a unor cercetători de la “Institul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară”, cunoscutul Î.S. “Staţiunea Tehnologico-Experimentală Maximovca”. Procedeul de însămânțare artificială a decurs fără probleme, iar locația experimentului a fost satul Brânza, raionul Cahul.

”Ieri a fost o zi memorabilă pentru noi, am avut însămânțări în satul Brânza, din raionul Cahul, dar au fost unele însămânțări și la Comrat. Colegii din România au fost cei care au oferit și un masterclass în acest sens, cu participarea specialiștilor de la Centrul Republican pentru Ameliorarea și Reproducția Animalelor (CRARA), cât și de la Institutul de la Maximovca, care au salutat inițiativa noastră. Ulterior, peste 3-4 săptămâni, urmează să însămânțăm și 50 de oi, în raionul Leova. Consider că noi acum am făcut un experiment, sper reușit, în urma căruia vom stabili unde mai avem de lucrat, ce putem îmbunătăți pentru a dezvolta sectorul zootehnic” a declarat Pavel Prisăcaru.

Autoritățile statului și-au manifestat susținerea pentru această inițiativă, iar rezultatele vor fi discutate foarte curând.

”Chiar mâine dimineață avem întrevedere cu secretarul de stat de la MADRM, Iurie Scripnic, care deține o vastă experiență în domeniul producerii și promovării producției de origine animală. Vom face o totalizare a tuturor activităților noastre din ultimile două săptămâni și vom înainta un demers, prin care vom solicita un buget pentru anul viitor, pentru a putea procura la CRARA, să avem și țapi și berbeci de rasă, nu doar bovine cum este în prezent, pentru a avea material semincier de calitate disponibil în țară” a menționat Pavel Prisăcaru.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!