Агроменеджмент

Expert în viticultură: „Fără operațiile în verde nu putem obține recolte”

Автор: Lidia Danila
Operații verde viță de vie - agroexpert.md

La îngrijirea plantațiilor viticole se aplică mai multe operații în verde. Ele se clasifică în două grupe mari: operații principale, care se mai numesc de bază sau obligatorii și operații suplimentare numite și facultative. Obiectivul principal al lucrărilor de îngrijire a plantațiilor este reglarea creșterii și dezvoltării organelor verzi, în scopul de a obține recolte anuale stabile, înalte și calitative. Despre cum se efectuează operațiile în verde și care este rolul acestora, a relatat pentru AGROEXPERT Valeriu Cebotari, expert în viticultură.

„Operațiile în verde sunt lucrările la care sunt supuse organele verzi ale butucului: lăstarii de ordin 1, lăstarii de ordin 2, frunzele, inflorescențele, cârceii, strugurii, florile și bobițele. Operațiile în verde principale sunt: plivitul, ciupitul, copilitul, legatul în verde, cârnitul lăstarilor și întărirea inflorescențelor și strugurilor. Din operațiile suplimentare avem: desfrunzirea parțială a lăstarilor, polenizarea artificială-suplimentară, rărirea florilor, rărirea bobițelor, scurtarea inflorescențelor, scurtarea strugurilor și aplicarea biostimulatorilor de creștere. Fiecare lucrare în verde are timpul optim de efectuare”, a mai comunicat expertul în viticultură.

Butucul formează mai multe tipuri de lăstari: principali, care sunt lăsați în timpul tăierii pe coarde, pe semicoarde sau pe cepul de înlocuire sau pe alte categorii de cepuri, lăstari secundari, unghiulari și lacomi. Mai sunt și lăstarii de prisos, care nu servesc butucului pentru a fortifica și a se dezvolta normal. Prima operație în verde a viței de vii este plivitul sau lăstăritul - cum i se mai spune în popor. La această etapă se înlătură lăstarii de prisos de pe butuc.

„În funcție de ce formă aplicăm butucului, plivitul se face diferit. Când aplicăm tăierea scurtă, atunci se lasă la fiecare cep doi, trei lăstari principali, care asigură o dezvoltare normală a butucului și, respectiv asigură obținerea unei recolte înalte și calitative de struguri”, a menționat Valeriu Cebotari.

După plivit, a doua operație în verde foarte importantă este ciupitul lăstarilor. El constă în suprimarea sau înlăturarea conului de creștere, a vârfului. Ciupitul se face având la bază mai multe scopuri.

„În viile tinere se face cu scopul de a stimula dezvoltarea lăstarilor de ordin 2 și de a forma repede butucii viței de vii. La soiurile de masă, ciupitul se practică pentru a obține recolte calitative de struguri, dar și pentru a micșora procesul de formare a bobițelor mărunte, în preajma înfloritului” a susținut expertul în viticultură Valeriu Cebotari.

A treia lucrare este copilitul, care este foarte importantă, în deosebi, în viile tinere unde trebuie de înlăturat lăstarii din care se formează organele de schelet a butucului. Totodată, se înlătură acești lăstari din zona de amplasare a inflorescențelor și strugurilor pentru a asigura o mai bună aerisire și iluminare.

„Copilitul urmează să-l facem cât mai timpuriu când copilii sunt foarte fragizi, micuți. Totuși, avem soiuri care formează lăstari cu internoduri foarte mari și în cazul acesta, dacă suprimăm integral copilii de pe lăstar, atunci rămân un număr mai mic de frunze. Astfel, se recomandă de-i înlăturat lăsând la bază o frunzuliță sau chiar două, așa asigurăm o mai bună desfășurare a procesului de fotosinteză”, mai afirmă expertul.

A patra operație este legatul în verde. În ultimul timp, din lipsa brațelor de muncă se recurg la alte metode de dirijare a lăstarilor: folosire sârmelor duble pe spalierul vertical sau sârmelor mobile.

„Se introduc lăstarii între sârmele duble sau sârmele mobile la început se coboară, iar pe măsura creșterii lăstarilor se ridică împreună cu aceștia” a adăugat expertul Cebotari.

Cârnitul lăstarilor este a cincea operație. Există două categorii: cârnitul tradițional, care se face cu scopul de a stimula coacerea strugurilor și maturarea lăstarilor. El se face la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august în condițiile Republicii Moldova, atunci când creșterea lăstarilor în lungime încetinează și se înlătură vârful lăstarilor, însă nu mai mult de 20% din lungimea lăstarului.

„În așa mod, practic stopăm creșterea și toate substanțele nutritive se orientează spre alimentarea strugurilor ca să se coacă mai repede și spre maturarea lăstarilor. În anii cu multe precipitații, sunem nevoiți să facem cârnitul mai timpuriu, deoarece lăstarii cresc foarte ambundent și se îngreunează aplicare tratamentelor chimice”, a explicat Valeriu Cebotari.

Referitor la reglarea recoltei de struguri, această lucrare este foarte importantă la producerea strugurilor pentru masă, fiindcă asigură o calitate mai înaltă a strugurilor. „La soiurile cu strugurii foarte mari, se recomandă să fie lăsat un strugure la doi lăstari. La soiurile cu strugurii medii – un strugure la un lăstar și jumătate. Aceasta înseamnă că pe un lăstar lăsăm doi struguri, iar pe alt lăstar un strugure. La soiurile cu strugurii mai mici, se recomandă de lăsat câte un strugure pe lăstar”, a precizat expertul în viticultură.

Pe lângă operații pricipale, se pot efectua operații suplimentare. Potrivit expertului în viticultură Valeriu Cebotari, una dintre aceste operații este desfrunzirea parțială. Mai înainte, această lucrare se făcea în faza de pârgă, pentru a asigura o mai bună aerisire, iar strugurii să nu fie afectați de boala putregaiul cenușiu. O altă operație facultativă este polenizarea artificială suplimentară. Această lucrare asigură o sporire a productivității cu cel puțin 20% – 25%. Aceasta în primul rând se recomandă la soiurile cu florile funcțional feminine.

„Fără operațiile în verde, practic nu se poate de obținut recolte. Vița de vie formează foarte mulți lăstari și trebuie de lăsat pe butuc doar un număr anumit pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a butucului și obține roade bogate”, conchide expertul.

Dacă tăiatul multiplicat are ca scop reglarea creșterii butucului pentru a obține recolte anuale calitative și înalte, rolul operațiilor în verde este reglarea creșterii și dezvoltării organelor verzi. În timpul lucrărilor de îngrijire a viței de vii normăm încărcătura butucilor cu lăstari, cu inflorescențe, cu struguri, cu copili și în așa mod creăm condiții ca să obținem recolte înalte. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!