Ministerul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că 98% din proprietarii de livezi de mere își exportau producția în Federația Rusă înainte de embargoul instituit în data de 15 august.
„Proprietarii de livezi au o roadă foarte bună. Când depinzi de o singură piață ești foarte vulnerabil. Rușii au plantat foarte multe livezi de măr în anii2018 și nu m-aș mira ca în 2024 să importăm mere din Rusia”, a explicat ministrul în cadrul emisiunii „Matinalii” de la TVR.
Potrivit lui, la începutul anul Republica Moldova era dependentă 98% de piața din Federația Rusă.
„Trebuie să avem o abordare atentă ce producem ce se va întâmpla pe viitor. Trebuie să constituit servicii noi de analiză a pieței studii regionale, globale. Piața din Egipt este una fantastică cu 100 mil. de locuitori. Pe 11 septembrie o să ajung în Egipt pentru un potențial acord. La fel, o piață interesantă este și România unde deja producătorii au livrat 8 mil. de tone”, a punctat Bolea.
Referindu-se la secta care a afectat agricultura Republicii Moldova, ministrul a precizat că a fost neuniformă.
„Avem o roadă medie de grâu în jur de 3,5 mii tone la 328 mii hectare însămânțate. Nu există vreun perinocul de securitate alimentară. Porumbul de abia urmează să fie recoltat. Seceta a fost foarte neuniformă. În raioanele din sud pagubele sunt mai mari au fost și de 100 %. Media este de 50%. Nordul a avut mai puțin de suferit”, a explicat Bolea.
Potrivit ministrului, unii agricultori au semănat mai devreme și roada le-a fost compromisă, în schimb cei care au semănat mai târziu au ce recolta. Vorbim de o ramură care este puternic dependentă de condițiile climaterice.
„Trebuie de avut o abordare bazată pe știință de prelucrare a solului. Trebuie să vedem ce se întâmplă în zonă. Trebuie să luăm harta solului, avem foarte multe lucruri de făcut ca agricultorii să fie eficienți”, a conchis Bolea.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!