Reglementările pentru exportul de miere din Republica Moldova către Uniunea Europeană au devenit mai stricte începând cu luna noiembrie, apicultorii fiind obligați să fie înregistrați în sistemul Traces. Totodată, noile norme vizează eliminarea produselor neconforme și liberalizarea pieței, astfel încât să fie protejată imaginea producătorilor locali, prin respectarea cu strictețe a procedurilor bazate pe Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control (HACCP). Astfel, procesul de export presupune parcurgerea mai multor etape, de la înregistrarea activității apicole, până la efectuarea analizelor de laborator și obținerea certificatului sanitar veterinar de export.
Etapa 1: Înregistrarea sanitar veterinară
Primul pas pentru un apicultor care dorește să comercializeze mierea la nivel internațional este înregistrarea activității la Subdiviziunile Teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Acest demers este obligatoriu, indiferent de numărul de familii de albine deținute.
„În procesul de obținere a înregistrării sanitare veterinare, agentul economic depune o cerere la Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor (STSA), fie fizic, fie prin e-mail, conform regulamentului aprobat. După recepționare, STSA oferă o confirmare cu detalii despre data și numărul de înregistrare. Cererea este examinată în termen de până la 20 de zile lucrătoare, iar solicitantul este informat dacă unitatea sa a fost inclusă sau nu în Lista unităților înregistrate sanitar veterinar. În cazul unui refuz, se emit motivele acestuia și datele de contact ale persoanei responsabile. Dacă înregistrarea este efectuată pentru prima dată, inspectorii ANSA pot efectua o vizită la fața locului.”, explică Mihail Porcescu, șeful Direcției siguranța produselor alimentare de origine animală.
Pentru apicultorii care dețin mai mult de 30 de familii de albine, este obligatoriu să aibă o formă juridică, cum ar fi:
- Gospodării Țărănești,
- Societăți cu Răspundere Limitată (SRL),
- Societăți pe Acțiuni (SA),
- Întreprinderi Individuale.
Procedura este una gratuită, iar documentele necesare sunt:
- Certificat de la primărie – un document care atestă deținerea unei stupine pe teritoriul unei localități și numărul de familii de albine.
- Copia buletinului de identitate.
- Actul ce confirmă înregistrarea activității de întreprinzător în Republica Moldova
- Actul ce confirmă dreptul de proprietate sau dreptul de folosință asupra spațiului
- Pașaportul stupinei, dacă nu există deja, acesta fiind solicitat și emis în același proces.
„Este esențial ca tratamentele să fie aplicate respectând strict timpul optim, astfel încât administrarea medicamentelor să aibă loc doar după ultima colectare a mierii, toamna târziu sau primăvara devreme, înainte de debutul sezonului activ. Acest lucru asigură evitarea prezenței reziduurilor de antibiotice în miere. Toate tratamentele pot fi coordonate cu inspectorii ANSA din teritoriu, asigurând astfel conformitatea cu cerințele sanitare-veterinare”, a punctat șeful Direcției.
Etapa 2 – Autorizarea sanitar-veterinară
După înregistrarea apicultorului, urmează autorizarea sanitar-veterinară a unității de colectare și procesare a mierii. Conform legislației în vigoare (Legea Nr. 221 din 19-10-2007 privind activitatea sanitară veterinară, Anexa 6), apicultorii trebuie să înregistreze unitățile de procesare într-o unitate autorizată sanitar-veterinar, care îndeplinește cerințele de igienă și siguranță alimentară impuse de legislația UE.
„Pentru a obține autorizarea, apicultorul trebuie să depună o cerere oficială, însoțită de documente esențiale, cum ar fi copia actului de înregistrare a activității economice și o copie a actului de proprietate al terenului pe care este amplasată stupina. În cazul în care apicultorul deține mai mult de 30 de familii de albine, trebuie să dispună de o unitate de procesare autorizată și nu poate efectua aceste activități acasă. Este important ca procesarea mierii să aibă loc într-un spațiu autorizat, cu infrastructură adecvată – de exemplu, clădiri corespunzătoare, dotate cu facilități precum toalete și vestiare, și care respectă cerințele sanitare detaliate în legislația națională și europeană. Adesea, mulți apicultori ne contactează pentru a ne informa că dețin 400 de familii de albine și doresc să exporte. Însă, atunci când ajung în etapa în care este necesară o unitate de procesare, ne spun că efectuează procedurile acasă. Totuși, acest lucru nu este permis, deoarece acasă poate fi doar sediul, nu și locul destinat procesării”, subliniază Mihail Porcescu.
Cererea pentru autorizare poate fi depusă online, iar în termen de 20 de zile lucrătoare autoritățile sunt obligate să emită un răspuns.
„Condițiile pe care trebuie să le respecte unitatea sunt prevăzute în Ordinul MAIA nr. 57/2023, Anexa 37 a Ordinului MAIA. Aceasta reprezintă o listă de verificare pe care inspectorii o folosesc în timpul controlului, analizând fiecare cerință specificată. Lista include cerințele legate de spațiile și facilitățile unității: cum trebuie să fie construite, ce standarde trebuie să îndeplinească depozitele, pereții, plafoanele și ușile. De asemenea, sunt incluse cerințele privind apa, canalizarea și materia primă. La început, este stabilită lista de verificare, iar în cazurile în care producătorul nu îndeplinește toate cerințele, pot fi emise prescripții sau recomandări. Dacă agentul economic dovedește că a implementat măsuri corespunzătoare, se poate elibera actul permisiv. Aceste proceduri presupun controlul documentar, fără a fi necesare investiții majore în facilități, echipamente sau alte aspecte. Este vorba, în principal, de cerințe birocratice pe care agentul economic trebuie să le îndeplinească. De asemenea, sunt prevăzute cerințe privind regimul de temperatură, etichetarea și marcarea produselor, trasabilitatea loturilor de miere (inclusiv proveniența și constituirea loturilor), cerințele pentru transport (autorizare sanitar-veterinară) și cerințele pentru personalul unității”, a mai explicat șeful Direcției.
Costul pentru autorizarea sanitar-veterinară este de 150 de lei, care se achită la depunerea cererii. Odată obținută autorizația, apicultorul poate continua etapele în procesul de export.
Etapa 3 – Integrarea în Sistemul TRACES și Conformarea cu principiile HACCP
Pentru a putea accede pe piața externă, apicultorii trebuie să fie înscriși pe lista unităților din țări terțe cu drept de export, în sistemul TRACES (Sistemul de Urmărire a Produselor Alimentare în Comerțul Internațional). Acest sistem permite monitorizarea și gestionarea exporturilor de produse, inclusiv mierea, asigurându-se că acestea îndeplinesc cerințele de siguranță alimentară impuse de Comisia Europeană.
„În prezent, majoritatea unităților din Republica Moldova care procesează miere s-au conformat acestor cerințe, iar 10 unități sunt deja publicate în sistemul TRACES. Alte două cereri au fost deja transmise și urmează să fie aprobate. Procedura de înscriere în TRACES este una riguroasă și implică un audit detaliat al unității, efectuat de inspectorii din cadrul aparatului central al ANSA. În cadrul acestui audit, inspectorii verifică conformitatea unității cu toate reglementările europene, inclusiv lista de verificare pentru HACCP (Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control), prevederile căreia se regăsesc în Anexa nr. 66 la Ordinul Ministerului nr.57 din 27 iunie 2023.
Principiile HACCP sunt esențiale pentru asigurarea siguranței produsului final, iar fiecare unitate de procesare trebuie să implementeze cele 7 principii fundamentale ale acestui sistem. În general, echipa HACCP trebuie să fie formată din minimum 3 membri, însă în unele cazuri, unitățile mai mici, cu proceduri de procesare mai simple, pot avea echipa formată din doar 2 membri. Deși procesul de prelucrare a mierii nu necesită o linie intensivă de producție, echipa trebuie să îndeplinească toate cerințele stabilite de reglementările europene.
„Înscrierea în sistemul TRACES nu presupune taxe suplimentare către stat, însă apicultorii pot apela la companii specializate care îi pot ajuta să implementeze procedurile necesare, inclusiv elaborarea planului HACCP și a documentației aferente. Aceste companii sunt experte în adaptarea unităților de procesare la cerințele impuse de Uniunea Europeană, având un rol în sprijinirea apicultorilor pentru a se alinia standardelor internaționale”, susține reprezentantul ANSA.
Etapa 4 - Procesare și certificare veterinară
După ce unitatea a fost publicată în sistemul TRACES și este înregistrată drept entitate eligibilă pentru exportul de miere în Uniunea Europeană, urmează etapa finală a procesului, care presupune procesarea mierii și obținerea certificării sanitar-veterinare. Aceste proceduri sunt esențiale pentru a garanta că produsele apicole respectă standardele de siguranță alimentară impuse de legislația europeană și sunt sigure pentru consum.
„În practică, unitățile din Republica Moldova, pot adopta diverse strategii pentru a organiza procesarea mierii. De exemplu, este recomandată asocierea mai multor apicultori pentru a forma un lot comun, astfel încât să poată procesa cantități mai mari de miere și să o exporte într-un mod eficient. Această colaborare ajută la scăderea costurilor de procesare, în special în ceea ce privește analiza de laborator, care reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor”, susține șeful Direcției.
Unul dintre pașii în procesul de procesare este formarea loturilor de miere. De obicei, fiecare lot de miere este prelevat din diferite surse și verificat pentru a se asigura că îndeplinește standardele europene. În acest sens, unitățile de procesare colectează probe din fiecare lot, de obicei din suprafața capacului vasului de depozitare, pentru a le trimite la laboratoare specializate. În majoritatea cazurilor, probele sunt trimise la laboratoarele cumpărătorilor. În cazul în care nu există un contract încheiat cu cumpărătorul, procesatorul pot apela la laboratorul de referință al ANSA, Laborator diagnostic sănătate animală. Procesatorii pot încheia un contract de prestări servicii pentru analiza probelor de miere, privind testarea pentru prezența de reziduuri de antibiotice și alți contaminanți posibili.
„În cazul unui apicultor care deține între 400 și 500 de familii sau o capacitate mare de producție a mierii de albine și dispune de unitatea proprie, iar acesta este sigur că au fost respectate condițiile de depozitare și tratamentele corespunzătoare, nu este obligatoriu să efectueze autocontrolul, deoarece, la final, există totuși obligația de a testa lotul final. Este esențial ca, în timpul procesului de omogenizare, să fie prelevată o probă de miere, care va fi trimisă ulterior la laborator. Deci vorbim despre două prelevări de probe, prima este cea de autocontrol, iar a doua este cea pentru obținerea certificatului sanitar veterinar de export”, explică Mihail Porcescu.
După omogenizarea mierii, aceasta este transferată în butoaie de 200 litri sau, în cazul vânzărilor en-gros, ambalată în borcane de sticlă. Proba prelevată în această etapă este utilizată pentru autocontrolul unității, iar ulterior, după ce mierea este ambalată, inspectorii ANSA prelevează o probă oficială pentru a verifica conformitatea cu reglementările în vigoare.
„Pentru obținerea serviciului, solicitantul depune cererea la ANSA, iar autoritatea examinează documentele și verifică respectarea condițiilor. Dacă dosarul este complet, cererea este trimisă medicului veterinar oficial pentru expertiză sanitar-veterinară și analize de laborator. Solicitantul achită costul analizelor și, în urma rezultatelor negative, se emite certificatul. Dacă rezultatele sunt pozitive, se emite o scrisoare de respingere. Dacă discutăm despre grupurile de reziduuri de antibiotice, inspectorul poate decide dacă s-au efectuat în scop de autocontrol. Unele teste pot fi omise, de exemplu, anumite substanțe nu vor fi testate din nou. Aceste analize pot ajunge până la 7.500 de lei, în funcție de cerințele specificate de cumpărător”, a punctat șeful Direcției.
Ultima etapă – Eliberarea certificatului sanitar-veterinar de export
În ultima etapă a procesului de export al mierii de albine, agentul economic efectuează notificarea de export în sistemul TRACES. În această fază, agentul economic trebuie să se autentifice dublu în sistemul TRACES și să completeze toate detaliile relevante pentru export, precum informațiile despre exportator, destinatar, țara de origine, țara de destinație, timpul estimat al plecării, detalii despre container.
După completarea notificării, inspectorii ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) vor verifica documentele de însoțire ale mărfii, inclusiv trasabilitatea produsului. În acest moment, se emite un certificat electronic care atestă conformitatea produsului cu standardele sanitar-veterinare necesare. Inspectorul ANSA semnează electronic documentul, iar acesta devine valid pentru a autoriza exportul.
„Certificatul sanitar-veterinar, care este necesar pentru intrarea în Uniunea Europeană, va fi eliberat cu 24 de ore înainte de încărcarea lotului pentru export. În cazul companiilor care au mai efectuat exporturi, Autorizarea sanitar veterinară se obține o singură dată, însă Certificatul sanitar veterinar de export este necesar pentru fiecare lot în parte”, a punctat specialistul ANSA.
În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene, iar alții doi sunt în proces de înregistrate în sistemul Traces. În perioada ianuarie – octombrie, 2024 s-au exportat peste 3.000 de tone de miere. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost exportată în România (957 de tone) și Italia (637 de tone). Mierea din Moldova a ajuns și către destinații îndepărtate precum Norvegia și Canada.