Explorarea de noi piețe de către producătorii autohtoni de pomușoare este o perspectivă în contextul crizei generate de războiul din țara vecină, care a dus la schimbări în ceea ce privește logistica și accesibilitatea piețelor din țările CSI. Transportul fructelor moi în aceste zone a devenit costisitor, motiv pentru care producătorii caută să-și îndrepte atenția către piețele europene, precum Ucraina, România, Polonia sau Germania.
„Exportul de căpșune congelate în Polonia reprezintă un început promițător, demonstrând că este posibil să se acceseze piețe noi. Cu toate acestea, există cerințe și certificări impuse de cumpărătorii din Uniunea Europeană, ceea ce necesită cercetări și eforturi în domeniul marketingului. Dar aici putem sp punctăm că relațiile sunt mai stabile și piețele sunt mai puțin dependente de aspectele politice”, a declarat pentru AGROEXPERT președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco.
Potrivit expertei, în ultimii doi-trei ani, producătorii din Republica Moldova acordă o atenție tot mai mare soiurilor remontante, care fructifică în toamnă.
„Aceasta va duce la creșterea ofertei de căpșune și zmeură autohtonă pe piața internă în sezonul de toamnă, iar în unele cazuri, chiar și în luna noiembrie, când condițiile meteo sunt favorabile, zmeura poate fi găsită pe rafturile supermarket-urilor și piețelor agroalimentare din Moldova”, a mai punctat Aneta Ganenco.
Totodată, se observă o tendință crescută către procesarea fructelor moi, în special prin congelare. Anul trecut, această activitate a câștigat popularitate, iar cererile de fructe moi pentru congelare au venit chiar și din alte țări. Se speră că această perspectivă se va dezvolta și în anul curent.
„Cu toate că piața nu este încă stabilă, producătorii moldoveni își îndreaptă atenția spre Germania și România. În acest sens, vor avea loc vizite de studiu peste Prut pentru a învăța cum se organizează o piață internă a fructelor moi și pentru a pregăti producătorii noștri să se orienteze către export atunci când există goluri pe piața română”, spune președinta Asociației.
O altă oportunitate pentru producătorii din Republica Moldova sunt situațiile Polonia, care deși este un producător important de zmeură, se confruntă cu condiții climatice dificile care pot afecta recolta. În astfel de cazuri, producătorii polonezi apelează la parteneriate cu producătorii moldoveni pentru a salva contractele stabilite în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, Aneta Ganenco afirmă că piața țărilor CSI nu este închisă pentru producătorii noștri.
„Mulți producători care au relații de lungă durată, mai stabile și de încredere, pot să exporte și acolo, doar că războiul din Ucraina lungește căile logistice și le scumpește. Într-un final totul depinde de cum se vor încadra cheltuielile în prețul final din orașele din Federația Rusă”, a explicat Aneta.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!