FAO: Prețurile la alimente la nivel mondial scad și mai mult în luna noiembrie

cereale prognoza prețuri - AgroExpert.md

Indicele prețurilor mondiale al agenției Națiunilor Unite pentru alimente a scăzut marginal în noiembrie, marcând a opta scădere lunară consecutivă de la un record înregistrat în martie după invazia Ucrainei de către Rusia.

Indicele de prețuri potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, în scădere de la 135,9 pentru octombrie, a anunțat vineri agenția, scrie REUTERS.

Cifra din octombrie a rămas neschimbată față de estimarea anterioară a FAO.

Cifrele mai scăzute pentru cereale, carne și produse lactate în noiembrie au compensat prețurile mai mari pentru uleiurile vegetale și zahăr, a spus FAO.

Acordul de luna trecută de a prelungi cu încă 120 de zile un canal de export de cereale susținut de ONU din Ucraina a temperat îngrijorările prețurilor la cereale.

Scăderea ușoară din noiembrie a însemnat că indicele alimentar FAO este acum cu doar 0,3% peste nivelul său cu un an mai devreme, a spus agenția.

Cu toate acestea, indicatorul rămâne la niveluri istorice ridicate după ce a atins vârful ultimilor 10 ani în 2021, din cauza eșecurilor recoltei și a cererii puternice conduse de China.

FAO a avertizat luna trecută despre costurile record estimate de import la alimente în 2022 care vor determina cele mai sărace țări să reducă volumele de import.

În prognoza privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a redus estimările pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2,756 miliarde de tone de la 2,764 miliarde estimate luna trecută.

Prognoza a fost cu 2% sub producția estimată pentru 2021 și ar marca un minim din trei ani, a spus FAO.

Revizuirea în scădere a proiecției recoltei globale de cereale a reflectat în principal perspective slabe de porumb (porumb) în Ucraina, războiul făcând operațiunile post-recoltare extrem de costisitoare, se arată în comunicat.

Stocurile mondiale de cereale prognozate până la sfârșitul sezonului 2022/23 au fost revizuite în scădere cu 1,1 milioane de tone, la 839 de milioane de tone, cu 2,2% sub sezonul precedent și cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Raportul dintre stocul de cereale la nivel mondial în 2022/23, folosit adesea ca indicator al ofertei, ar scădea la cel mai scăzut nivel din 2013/14, dar la o prognoză de 29,3% ar reprezenta în continuare un nivel relativ confortabil, a adăugat FAO.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!