В Молдове

Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică”

Автор: Lidia Danila
Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică” - agroexpert.md

Agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar de 100 de milioane de lei este considerat insuficient pentru a stabiliza sectorul agricol. Într-o declarație oferită pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a subliniat că această sumă ar trebui să fie mult mai mare pentru a putea face față crizei. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că autoritățile poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica și alte resurse.

„Această sumă este doar un sprijin modest în comparație cu nevoile reale ale agricultorilor afectați de secetă. În mod normal, acești bani ar trebui să fie utilizați pentru achiziționarea de semințe și pentru pregătirea însămânțării culturilor rezistente la secetă în această toamnă. Fără o astfel de susținere, fermierii vor întâmpina dificultăți majore în a asigura o producție viabilă în anii următori”, explică Alexandru Bădărău.

Asociația Forța Fermierilor propune ca cele 100 de milioane de lei să fie distribuiți fermierilor care cultivă grâu și floarea-soarelui. În același timp, Bădărău a subliniat că pentru cultura de porumb, care a fost puternic afectată de secetă, ar trebui să fie solicitat sprijin financiar din partea partenerilor internaționali.

„Cultura de porumb necesită o investiție considerabilă, iar resursele disponibile în prezent nu sunt suficiente. Este crucial să obținem finanțare internațională pentru a acoperi pierderile semnificative în acest sector și a preveni o criză agricolă de proporții”, a menționat acesta.

Totodată, Alexandru Bădărău a specificat că statul trebuie să se gândească la un mecanism care să refinanțeze datoriile pe care le are agricultorul față de furnizorii din inputuri și bănci.

„În discuțiile pe care le-am avut cu Ministerul Agriculturii, băncile sunt dispuse să ofere această refinanțare, însă riscurile sunt foarte mari din cauza întârzierilor la plata creditelor. Prin urmare, băncile solicită o garanție de stat pentru a putea refinanța datoriile agricultorilor”, adaugă directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău.

Reacția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

În replică, reprezentanții MAIA au declarat că porumbul și grâul sunt esențiale pentru siguranța alimentară a țării, fiind folosite atât pentru consumul uman, cât și pentru furajarea animalelor.

„Porumbul și grâul fac parte din pachetul de produse care garantează siguranța alimentară a Republicii Moldova. Totodată, autoritățile continuă discuțiile cu partenerii internaționali pentru identificarea unor resurse suplimentare”, au susținut fucționarii din cadrul instituției.

Precizăm că, cei 100 de milioane de lei vor fi distribuiți agricultorilor care cultivă porumb și grâu, dar care au fost afectați de secetă și arșiță în anul 2024. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Ministerul lucrează la proiectul de lege care va fi susținut de către Guvern și ulterior votat de către Parlament în această săptămână.

Află și: Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!