23 de membri ai micro-clusterelor zootehnic și de plante medicinale au participat la vizite de studiu în România și Polonia, cu scopul schimbului de experiență și preluării practicilor locale de succes. Acesta a avut loc în perioada 18 – 30 septembrie.
Membrii micro-clusterului de plante medicinale au vizitat o companie din municipiul Fălticeni, specializată în producerea suplimentelor din plante și satul Breb din Maramureș, renumit pentru densitatea pensiunilor, gastronomia rurală și valorificarea resurselor naturale.
Vizita a continuat la o companie din Baia Mare, specializată în producția și comercializarea a peste 500 de produse, inclusiv ceaiuri medicinale, suplimente alimentare, produse cosmetice ș.a. Destinația finală a fost Forumul Economic de la Krynica, Polonia, unde membrii micro-clusterului au participat la cea de-a 32-a ediție a evenimentului, care a găzduit peste 5000 de invitați din întreaga lume.
De asemenea, reprezentanții clusterului au inițiat relații de colaborare cu companii poloneze de talie regională și mondială. Parteneriatele comerciale dintre companiile din Republica Moldova și Polonia au fost facilitate de ambasadă.
Reprezentanții micro-clusterului zootehnic au explorat la rândul lor ferme zootehnice în zonele Brașov și Argeș, vizitând ferme și afaceri de producere a brânzeturilor și iaurturilor din lapte de ovine și bovine. Vizita a inclus și ferma „Cățean” din Rotbav, Brașov, o afacere de familie cu o tradiție de peste 300 de ani, unde participanții au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre conceptul de fermă integrată și au discutat despre îngrijirea animalelor cu experți din domeniul veterinar.
În județele Alba și Sibiu, delegația a vizitat trei ferme cu ciclu de procesare integrat, care comercializează produse din lapte de ovine și bivolițe. Pe parcursul vizitei au fost organizate mai multe întâlniri și discuții cu reprezentanți din sectorul creșterii ovinelor și caprinelor, cu medici veterinari și cu reprezentanți ai companiilor de producere a combifurajelor, în cadrul cărora au fost planificate potențiale parteneriate.
Vizita a fost posibilă cu suportul proiectului PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!