În ciuda sprijinului sporit, Moldova nu este pregătită noului val inflaționist cauzat de proiect și viitoarea creștere sezonieră a prețurilor la gaze. Există semne sporite că proiectul din această vară va submina o parte substanțială a producției agricole, ducând la un alt val de creșteri ale prețurilor la produsele alimentare.
„Mai mult, viitorul sezon de iarnă ar putea dubla sau chiar tripla prețurile la gaze, generând un alt șoc inflaționist pentru economie. Aceasta va fi urmată de o înăsprire suplimentară a politicii monetare, punând o povară suplimentară asupra firmelor și gospodăriilor îndatorate (întrucât majoritatea creditelor sunt emise la cursuri de schimb flexibile). Pentru o țară în care un sfert din populație trăiește în sărăcie absolută și în care alimentele și utilitățile reprezintă aproximativ 60% din cheltuielile medii pe gospodărie, acest val inflaționist viitor va agrava și mai mult repercusiunile sociale, care vor trebui atenuate printr-o asistență socială țintită. pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili. Chiar dacă angajamentele bugetare pentru 2022 sunt îndeplinite până în prezent, acoperirea financiară necesară în timpul iernii și întregului 2023 pentru a răspunde nevoilor crescute de asistență socială pe fondul acestui șoc inflaționist nu este sigură”, constată studiul „REPUBLIC OF MOLDOVA NEEDS SUBSTANTIAL FINANCIAL SUPPORT TO ADDRESS RISING POVERTY RISKS”.
Experții susțin că fermierii sunt afectați urmare a crizei din regiune. De aceea sunt necesare compensații pentru costurile crescute ale îngrășămintelor.
„Prețurile îngrășămintelor au crescut semnificativ pe motivul perturbării lanțurilor logistice din cauza războiului din Ucraina, a creșterii prețurilor la gaze și alimente. A pus o presiune semnificativă asupra fermierilor, pe cei mici, subminând producțiile agricole viitoare, conducând prețurile alimentelor și mai mari și alimentează riscurile crizei securității alimentare. Prin urmare, este necesar să se compenseze o parte din aceste costuri pentru fermieri și să se evite o nouă criză, care va necesita aproximativ 15 milioane euro”, se mai arată în analiză.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!