Cartoful este o plantă care necesită un raport echilibrat de nutrienți și o fertilizare adecvată. Pentru a obține producții superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ este important să le oferi acestora o atenție specială și să folosești îngrășămintele potrivite, astfel încât să păstrezi imunitatea plantelor pe tot parcursul dezvoltării lor. Citește acest articol și află ce tipuri de fertilizanti este recomandat să folosești pentru a îmbogăți solul în care cresc tuberculii!
Îngrășăminte cu mangan
Deficiența de mangan se manifestă prin apariția unor pete necrozate pe frunzele tinere, urmate de pete negre de-a lungul nervurilor acestora, iar simptomele apar cu precădere în perioadele cu umiditate excesivă. Carența de mangan este provocată de solul cu pH scăzut și un conținut ridicat de oxigen, obținut în urma afânării acestuia.
Pentru a combate carența de mangan poți aplica un îngrășământ pentru cartofi cu conținut ridicat de mangan. Acesta ajută la reducerea nitraților în plantă, la îmbunătățirea metabolismului proteinelor și al carbohidraților și, implicit, la absorbția celorlalte elemente nutritive.
Fertilizarea cu azot
Azotul este unul dintre cei mai importanți nutrienți de care au nevoie tuberculii atât la începutul vegetației, cât și la sfârșitul înfloririi plantelor. Aplicarea echilibrată a îngrășământului cu azot pe perioada de dezvoltare a tuberculilor poate duce la formarea unor plante sănătoase și puternice, capabile să producă și mai mulți cartofi.
Carența de azot se poate observa la plantele cu frunze atrofiate, de culoare verde palid. Motivul principal al deficienței este cauzată de prezența unor paraziți la rădăcinile plantei, de exemplu nematozi cu chiști, de formarea tuberculilor în adâncime, îngheț de noapte sau lipsă de apă. De asemenea, pe solurile nisipoase, cantitatea de azot poate fi mai scăzută, ceea ce înseamnă că este nevoie să aplici o cantitate mai mare de îngrășământ.
Îngrășământ cu fosfor
Un alt tip de fertilizant recomandat pentru recolta de cartofi este cel cu fosfor. Acest element nutritiv are un rol important asupra calității și longevității tuberculilor. Fosforul condiționează fotosinteza, respirația și acumularea amidonului, având capacitatea de a influența pozitiv atât gustul, cât și calitatea biologică a tuberculilor. Mai mult, atunci când aplici doza corespunzătoare de fosfor, se produc mai multe rădăcini și mai mulți cartofi, formându-se mai mulți tuberculi la cuib.
Dacă lipsește fosforul, lăstarii sunt subțiri și verticali, frunzele au o culoare întunecată și mată, iar marginile acestora sunt răsucite în sus. Fără o fertilizare optimă cu fosfor, dezvoltarea rădăcinilor laterale este sever împiedicată, ceea ce înseamnă că recolta de tuberculi poate fi una redusă.
Fertilizator cu potasiu
Potasiul este esențial în cultura cartofului, întrucât planta consumă cantități mari din acest element în timpul vegetației. Sub influența potasiului suprafața foliară se mărește considerabil, se intensifică procesul fotosintezei și se mărește cantitatea de cartofi mari. De asemenea, dacă aplici un fertilizator cu potasiu în cantitățile recomandate de producător, te poți bucura de o calitate culinară îmbunătățită a tuberculilor, precum și de o rezistență superioară la păstrare.
Carența de potasiu este indicată inițial de marginile și vârfurile frunzelor inferioare de culoare galbenă, apoi de ofilirea prematură a plantei. Deficiența de potasiu este înrăutățită de solurile cu pH scăzut, de cele nisipoase, afânate sau argiloase, precum și de condițiile de secetă.
Este recomandat să planifici cu exactitate perioada în care aplici nutrienții, precum și doza acestora, astfel încât să le asiguri o absorbție eficientă. Informează-te în legătură cu îngrășămintele disponibile pe piață și alege-le pe cele potrivite culturii tale!
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!