A trecut mai mult de jumătate de an de la izbucnirea scandalului în jurul scoaterii grâului alimentar din rezervele statului și exportului acestuia. Deja puțini din cei implicați își mai aduc aminte de el.
Se constată că epopeea are un final bun. Astfel, în locul celor 16.800 de tone de grâu alimentar din recolta anului 2016, ținute la păstrare de stat timp de cinci ani în silozul din Gura Camencii, deţinut de Ancom-Agro SRL, a fost depozitată (restituită) în rezerva de stat, cu titlu de împrospătare, o cantitate similară de grâu alimentar din roada anului 2021, transmite Mold-street.com.
Grâul alimentar a fost restituit în rezerva statului
Operaţiunea se numeşte împrospătare şi dacă grâul din recolta anului 2016 mai era lăsat în depozit, calitatea lui se putea deteriora, şi respectiv statul ar fi avut de suportat pierderi foarte mari.
Informația este confirmată de Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și de compania responsabilă, care susţine că a restituit rezervei de stat „grâu de o calitate mai înaltă, cu un conținut mai bogat al glutenului”.
Nichifor Ioncu, șeful Direcţiei administrare rezerve materiale de stat din cadrul ARM, a precizat pentru Mold-Street.com că toată cantitatea de grâu alimentar, în cadrul acestui contract, a fost restituită de Ancom-Agro.
„Toată cantitatea a fost restituită, iar calitatea grâului alimentar restituit pe alocuri este chiar mai bună, decât cea a celui scos”, a declarat Nichifor Ioncu.
Potrivit șefului Direcţiei administrare rezerve materiale de stat, nu ar fi existat riscuri majore pentru stat în cadrul acestui contract, deoarece compania a depus o garanţie financiară de circa 68,6 milioane lei, în favoarea Agenţiei Rezerve Materiale.
A fost sau nu pusă în pericol securitatea statului
Amintim că, pe 23 februarie 2021, compania Ancom-Agro și Agenția Rezerve Materiale au semnat contractul nr.44 de împrospătare a grâului din rezerva de stat, roada anului 2016.
În baza acestui contract, la finele lunii martie 2021, Agenția Rezerve Materiale a eliberat din rezerva statului peste 16.800 de tone de grâul alimentar păstrat de 5 ani în silozul din Gura Camencii, deţinut de Ancom-Agro SRL, firmă a cărei beneficiar este omul de afaceri Denis Cibizov, unul din proprietarii grupului Zernoff, cel mai mare producător de alcool din Republica Moldova.
Grâul a ajuns în proprietatea Ancom-Agro SRL, care apoi l-a revândut unei firme din cadrul grupului Trans-Oil, care urma să îl exporte.
Operaţiunea a generat scandal politic, cu acuze că astfel este pusă în pericol securitatea alimentară a ţării. Fostul deputat PPDA, Alexandru Slusari, afirma atunci că situația cu stocurile de grâu în țara este mai gravă şi că ar exista premise pentru creșterea prețurilor la pâine și sacrificarea masivă a animalelor.
Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi a fost nevoit să impună şi restricţii temporare la exportul de grâu alimentar din rezerva statului.
A constatat încălcările fără a sancţiona pe cineva
O investigaţie efectuată de Consiliul Concurenței a constatat încălcarea Legii concurenței, de către Agenția Rezerve Materiale, prin limitarea drepturilor întreprinderilor de procurare, stabilire de condiţii discriminatorii și acordare de privilegii neprevăzute de lege pentru activitatea Ancom Agro SRL.
Sancţionat, însă, nu a fost nimeni. Consiliul Concurenţei a recomandat modificarea cadrului legal, în partea ce ține de modalitatea de eliberare a bunurilor din rezervele de stat și/sau de mobilizare, în vederea respectării principiilor concurenței.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!